lauantai 28. maaliskuuta 2015

PYHITTÄJÄ STEFANOS TUNNUSTAJA

Tänään on Pyhittäjä Stefanos Tunnustajan muistopäivä, minun suojeluspyhäni, ollut täsmälleen tänään viisi vuotta, aika on mennyt nopsaan, totutteluna, vieläkin joskus edellinen suojeluspyhäni Apostoli ja evankelista Johannes tulee mieleen rukouksissa.
Suojeluspyhäni on minulle tärkeä, hän oli myös ikonien puolustaja, joten olen kiitollinen saamastani kirkollisesta nimestä jota ei vielä kaikki ole kyllä sisäistäneet, on vaikea luopua vanhasta, mutta kun olen tieni vapaaehtoisesti valinnut, niin pitäisi sitä muidenkin kunnioittaa ja jos ja miten sitten kutsutaan, niin suomessa on käytäntö veli Stefanos tai pelkkä Stefanos, maalikkonimeäni en käytä, enkä halua että sitä käyttää kuin puhelinmyyjät, koska silloin on helpompi kieltäytyä, kun kysyvät onko puhelimessa itse ..............., voin vastata ei ole!

Elämänkerrassa kerrotaan Pyhittäjä Stefanoksesta kuinka hän nuorena aloitti luostarielämän, hänet valittiin Vähä-Aasian Bityniassa sijaitsevan Triglian igumeniksi.
Ikonien kunnioitusta vastustaneen keisari Leo Armenialaisen hallitusaikana (813-820) Stefanos pidätettiin ja yritettiin luopumaan pyhien ikonen kunnioittamisesta, Stefanos ei suostunut tähän, vaan kutsui pidättäjiään harhaoppisiksi. Sen tähden häntä kidutettiin ja hänet heitettin vankilaan, lopulta hänet karkotettiin. Karkotuspaikassaan pyhä Stefanos antoi rohkeasti kilvoitelleen sielunsa Herran käsiin.

Pyhittäjä = kaikista pyhiksi kanonisoiduista munkeista käytetty nimitys
Tunnustaja = käytetty nimitys  kaikista kanonisoiduista henkilöistä jotka saivat kärsiä vankeutta, kidutuksia ja joutuivat karkotetuiksi, mutta joita ei teloitettu. 
Pyhä Stefanos Tunnustaja rukoile Kristusta puolestani
 
 
 
Maanantaina alkaa Suuri viikko, paasto on ankarimmillaan ja viikkoa vietetään hiljaisesti, joten palataan asiaan Pääsiäisen juhlakaudella joka kestää 40 päivää.
 
PS.
Olen surullinen, en kuullut kirkossa Pyhän Stefanoksen troparia, virpoasetelmat oli ihan kauheet ja olin liian aikaisin, se siitä, ensi viikolla pahenee, valtavan tunnekuohun jolle ei vedä edes Mozartin kuolinmessu aiheuttaa jo herätyskellon aamujuontaja, mikä oikeus hällä on olla hyväntuulinen ja aamupuuron väri saa krotiilin kyyneleet valumaan, onneksi tietää vanhasta muistista että Suuri viikko on tunteiden viikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti