sunnuntai 11. syyskuuta 2016

VALMISTELUJA ERAKKOLAN VUODEN 2016 PRAASNIEKKAAN( TAALANTO)
Tänä vuonna 13.-14.9 olevan erakkolan praasniekka juhlien valmistelut on aloitettu ajoissa, eilen sain paikoilleen taalannon eli kutsusoittimen, se on lauta jota hakataan puunuijalla määrätynlaisesti, itse en ole perehtynyt soittamiseen, mutta kummipoikani hoitaa sen osuuden.
Kyläseppä teki taalannon viemistäni puista, pieni ja iso taalanto on tehty entisen kotini pihassa kasvaneissa tuomi puista, nuijat on tehty koivusta ja varret sireenistä, taalannot on prototyyppejä ja kunhan on kokeiltu tosi tilanteessa voi niihin tehdä muutoksia jotta saadaan soivat soittimet.


Kyläsepän puutyöverstaassa valmistui taalannot, itse jouduin kuorimaan sireeni oksan.


Taalannot paikoillaan, ison taalannon korkeutta säädellään soittajan mukaan kunhan soittaja saapuu paikalle. Pienen taalannon yläpuolella näkyy erakkolan ainoa kello.
Isossa taalannossa antoi lisä ääntä metalliset kannattimet, ne eristin vanhaan 1600- luvun tapaan tuohiliuskoilla jolloin loppui metallinen sivuääni.


Pieni taalanto ja nuijat on näkyvällä paikalla kellon alapuolella

Tällä osoitteella tietoa taalannosta:

http://www.ortodoksi.net/index.php/Taalanto2 kommenttia:

  1. Mitä muita puulajeja voisi suositella taalantoa varten meidän oloissa?

    VastaaPoista
  2. Kristus nousi kuolleista!
    Totisesti nousi!
    Puu pitää olla kuivaa ja olla sitten ulkona, jotta kostuu normaaliin, vasta sitten koputtelemalla löytyy sopiva, kaikuva, en oikein osaa sanoa, itse tein tuomesta joka oli tunnepitoinen juttu ja on ollut hyvä ääni, joskus kun sataa on ääni pehmeä.

    VastaaPoista