sunnuntai 29. tammikuuta 2017

HAALENNEET APPELSIINIT
K
un pöly laskeutuu vuosikymmenten ajan muuttuu kaikki haaleaksi, niin on käynyt myös ortodoksikirkoille Pohjois-Kyproksella, käyttämättömyys, hoitamattomuus luo omanlaisensa tunteen jonka voi aistia vain siivousintoilija.
Kävimme pyhän marttyyri Mamaksen kirkossa jossa oli esillä myös ikoneja, tämä kirkko oli erikoinen sillä siellä sai sytyttää tuohuksia pyhän marttyyri Mamaksen ikonille, muuten kirkko ei ollut käytössä.Tämän verhon takana on pyhän marttyyri Mamaksen ikoni, on tavallista peittää ihmeitä tekevä ikoni ja esillä on vain muistopäivänä. Verhossa roikkuu votiiveja jotka on tehty hopeasta, ne esittävät eri ruumiinosia, korva, nenä, silmä, sydän, aikuinen lapsi, poika, tyttö, näitä votiiveja tuodaan kirkkoon kun joku asia on pielessä tai on onnistunut, myös koruja jätetään.


Tässä kuva lähempää votiiveista.


Tässä kuvia pyhän marttyyri Mamaksen kirkosta, vasemmassa laitakuvassa näkyy vahanukkeja joita myös tuodaan kirkkoihin, näiden nukkien vaha käytetään tuohusten tekoon.

Kysyin matkalaiselta suomennosta kirkosta ja pyhästä marttyyri Mamaksesta, suomentaja kertoi että torkkui alkuosan ajan, keskiosan luennosta ei kuunnellut, mutta kuitenkin tällainen on suomentajan näkemys:
Eräänä päivänä  pyhä marttyyri Mamas ratsasti leijonalla ja pelasti kuninkaan lampaan, tästä hän sai verovapauden loppuelämäkseen ja julistettiin pyhäksi. Mutta?, ei mitään muttia, näin se meni. Huomautettakoon että suomentaja ei ole ortodoksi. Pyhän marttyyri Mamaksen muistopäivä on 2.9, eli synaksariosta voit lukea ihan oikean elämänkerran.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti