tiistai 23. toukokuuta 2017
KOMPOSTELLAAN
K
oko talven olen viettänyt unettomia täyden kuun valaisemia öitä, kyllä, täällä paistaa täysi kuu joka yö, tai ainakin tuntuu siltä,  pohtien huussin tyhjäystä kuten Laatokan Valamon luostarin pehtoori jonka piti löytää joka kevät joku joka tyhjäisi huussit,
huussit oli ja on kolmikerroksisien muurihuoneistojen käytävillä ja tuotos laskeutuu samaan paikkaan alas,
kun ajattelee munkkien ruokavalion olevan pääsääntöisesti hapanta leipää ja kaalia, itse asiassa ei kannata ajatella,
tyhjäyksistä kertoo Eino Salakka kirjassa -Vanhan Valamon päiviä.Häveliäästi vedän verhon tapahtumapaikan eteen ja esittelen illan kaunottaret jotka huomasin mennessäni nukkumaan, todella isoja harmaalokkeja oli ilta aterialla omenatarhassa.Siis joo jos palataan aiheeseen, minulla on talon yhteydessä uusi talvihuussi Biolan komposti huussi ja nyt oli siis ensimmäinen tyhjäys, kärryt, lapio ja alustat ja henkinen treenaus oli valmiina kun avasin luukun, lapiolla otin ensimmäisen kerran, mitä?? tämähän on multaa, ei haissut, tralalaa, tai haisi, lähinnä havupuulta, kymmenen minuuttia ja pönttö oli tyhjä ja siirretty jatkokompostointiin, huussi jätökset pitää maatua pari kolme vuotta ennen kuin voi käyttää, eipä ole kiirettä, kuivan jätteen joukossa ei ollut nesteitä joka tietysti edesauttoi ettei ollut hajua, käytin koko talven huussikuiviketta, se oli hyvä juttu.
Kesä huussin tyhjäys tapahtui samalla, siellä käytän turvetta jota saa 200 litran säkeissä, lopputuloa on myös hajuton ja helppo tyhjätä.
 

Tässä kesä' huussi, on nyt kallellaan itään, naurattaa, kaatunut ei ole vielä kertaakaan, liikkuminen johtuu saven jäätymisestä ja sulamisesta kun ei ole tehty routa suojauksia.
 
 

Tässä on keittiöjäte ja puutarha jätteen jatko kompostointi paikka aina vuodeksi, Keittiö jäte kompostoituu ensin Biolan kompostorissa, tätä kompostia myös eilen kuorin, joka päivä sulaa vähän, hyvää multaa, siirrettäväksi kukka, vihannespenkkeihin, olen tehnyt tämän kompostin vanhoista hirsistä ja niitä voi purkaa tarvittaessa kun eivät ole kiinni toisissaan. tänä vuonna tyhjään alas asti ja aloitan alusta kompostoinnin, ehkä siirrän valoisampaan paikkaan, mietin tätä.
Tässä päällä kasvatan yleensä jotain inspiraation vallassa.


Tänä vuonna siirrän keittiökomposti mullan tähän lavalle laatikkoihin, laatikot olen saanut, ne on taitettavia ja pinottavia kuljetuslaatikoita,  koko lavan peittää paksu muovi ettei lava happane, lava on sopivan työskentely korkeudella ja voi sitten siirrellä auringon mukaan jahka traktori tulee kotiin, tänä vuonna tulee ainakin basilikaa, olkikukkia, kehäkukkia, mansikoita, tilliä.
Raportoin myöhemmin kuinka kasvatus edistyy. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti