sunnuntai 17. joulukuuta 2017


OLETKO ANSAINNUT PALKKIOSI?
Tänään on sunnuntai viikon ensimmäinen päivä, alkaa viimeinen paastoviikko. Sekä kevät ja nyt joulupaaston aikana olen joutunut päivittämään omaa uskoani ortodoksina muiden toimesta, ilokseni olen todennut kaikesta huolimatta että, uskoni on pysynyt samana, muuttumattomana.

Kirjoitan lainauksen kirjasta ORTODOSISUUS JA KULTTUURI, kirjan on kirjoittanut PETRI PIIROINEN 1991

Lainaus koskee kreikkalaisen pappismunkki Timoteoksen sanoja. Vastatessaan kysymykseen, mitä on ortodoksia, hän sanoo:

Ortodoksia ei ole teoriaa.
Se ei ole tieteellistä tietoa.
Se ei ole "taistelevaa" teologiaa.
Se ei ole "rationaalista" apologiaa, "järjellistä " puolustelua.
Se ei ole homileettista, puhetaidollista sanahelinää.
Se ei ole epätervettä oppia menneisyydestä.
Se ei ole "legalistista, lainmukaista etiikkaa.
Se ei ole fanatismia, kiihkoilua.
Se ei ole filosofisia teorioita.
Se ei ole sentimentaalista, tunteilevaa makeutta.
Se ei ole tekoja, jotka vain näyttävät hurskailta.
Se ei ole ideologia, oppisuunta.
Se ei ole systeemi, järjestelmä.
Se ei ole farisealaisuutta, teeskentelyä.
Se ei ole muotti.
Se ei ole määräyksiä, "periaatteita", "linjoja".

Ortodoksia on kokemusta.
Se on elämää.
Se on "iankaikkisuuden makua"
Se on Jumalan näkemistä.
Se on ilmoitusta.
Se on risti ja ylösnousemus.
Se on Jumalan kansan elämäntapa.
Siksi se ilmenee jumalanpalveluksessa,
Kirkon sakramenteissa eli mysteerioissa,
Kristus-keskeisessä askeesissa,
luostarikilvoituksessa,
bysanttilaisessa taiteessa, arkkitehtuurissa, musiikissa ja ikonografiassa
sekä etiikassa ja tradition tavoissa, jotka ilmentävät korkeaa
moraalia eli rakkautta, totuutta ja vapautta.
Tätä on ortodoksia.

Ti einai he Orthodoksia (I.a), 7-8

Näitä olen miettinyt ja pohtinut, olenko ansainnut palkkioni, vuosittaisen bonukseni, en koskaan aiemmin ole pohtinut olenko edes yrittänyt kilvoitella nauttiakseni Kristuksen syntymästä.
Joulu on itsestään selvyys.

JATKUU HUOMENNA.....

 
 
JOULUPUUROJUHLA KANONI
 
Nyt on maanantai, paasto lähenee loppua, puurojuhlakanoni on täytetty suomessa, paasto on rankka juttu, varsinkin joulupaasto sillä välinpitämättömyys rehottaa sen suorittamisessa. Kuinka monessa seurakunnassa on ollut kermamaito riisipuuroa kinkkuvoileivillä? Mietin tätä ja mietin, olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä?
Ortodoksinen kirkko on määritellyt paaston rajat, uudet virtaukset ovat tuoneet ortodokseille sopimattomat puurojuhlat, myyjäiset paastoaikaan, piispat, kirkkoherrat hyväksyvät ne, vieraat kielletyt tavat, pitäisikö paastot poistaa kokonaan, näitä mietin ja pohdin olenko ansainnut palkkioni kun tunnen suuttumusta asiaa kohtaan.
Ortodoksin kuuluu myös ajatella että synti on sen joka tietoisesti tarjoaa paastoon kuulumatonta ruokaa, ei sen joka sitä nauttii, olen kuitenkin surullinen.
 

JATKUU HUOMENNA.....

LASTULEVY
Tänään tiistaina tuodaan jo pikkuhiljaa joulun ikonia esiin, itse aloitin ikonien maalaustyön lastulevylle noin neljäkymmentä vuotta sitten, voin sanoa kuten eräs tiedetutkija, tieteen tutkimuksesta, soveltaen ;kaikki maalarit eivät ole tasa-arvoisia, samaa kokemusta ei voi saada yhden ikonin maalauksella kuin tuhannen ja vuosien tutkimisen jälkeen, mietin tätä, olen armoton virheille omassa ja muiden töissä, en voi olla armollinen koska haluan säilyttää ikonien teologian sellaisena kuin ortodoksinen kirkko opettaa, olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä?, kun en voi olla armollinen avautuuko joulun ovi Kristuksen lihaksitulemisen juhlaan.


JATKUU HUOMENNA...

AUTA
Tänään on keskiviikko, neljä päivää juhlaan,ortodoksiseen paastoperinteeseen kuuluu myös toisten auttaminen rahalla tai muuten, olen auttanut ja osallistunut keräyksiin jos minulla on ollut rahaa, ostan hyvän mielen, tänä jouluna ei ole ylimääräistä, olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä ansainnut palkkiosi? kaikkia kielteisiä syitä löytyy, olen niitä luetellut itselleni koko joukon, jotta en voisi tukea hyväntekeväisyyttä, tarvitsen saunan, tarvitsen pesukoneen, tarvitsen tietokoneen, tarvitsen puhelimen.
Keväällä esittelen uuden keinon auttaa Afrikkalaisia pienimuotoisesti teettämällä työtä, idea ei ole minun, palaan asiaan maaliskuussa.JATKUU HUOMENNA........

OTETAAS TAAS
T
orstai, Porin keskusta, kello 8.15, kauppahallin ovella, ovella seisoo kuusi alkoholistia, elämä näkyy kasvoissa, kaikki ovat humalassa, miten mahdollista, mikään paikka ei myy viinaa aamulla, kymmenen minuuttia, humalainen nainen riitelee humalaisen miehen kanssa, on Tuomaan markkinat alulla, pitäisi ilon näkyä, näkyy suru, aika ahdistavaa, mitään ei voi tehdä, alkoholistin on käytävä pohjan kautta alkaakseen elää uudelleen, jotkut eivät pysty nousemaan, kukaan ei voi auttaa loppusuoralla.
Olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä?, olen katsonut läpi sormien silloin kun olisi pitänyt puuttua ystävän juomiseen.JATKUU HUOMENNA.....

TULIS EDES MAINOKSIA
P
erjantai vyöryttää yksinäisyyttä kuin uuni kinkkurasvan käryä, vielä voi tavata ihmisiä , vain kaksi päivää ja ovet sulkeutuvat, yksinäisyys kuristaa otettaan, mitenkä voisi auttaa yksinäisiä? Vuosia olen miettinyt olla  tekemässä  juhlaa yksinäisille joulun viettäjille, mutta, mutta, jäänyt vain ajatukseksi, olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä ansainnut palkkiosi? Monella on televisio ja joulun ohjelmat ei paljon arjesta muutu, toivoisin että olisi joku, joka olisi läsnä ruudussa livenä yhdessä yksinäisten kanssa, toivoisin että jokaisella olisi pyhän ikoni kotona ja sen edessä elävä tuli pyhän läsnäolon merkkinä.


JATKUU HUOMENNA.......

SURRAAN
On lauantai, koko maamme täyttää hautajaissaattojen ketju, perinteemme ei salli iloita kun lapsi syntyy, se on taakka, itsekin eilen jo välttääkseni ruuhkaa vein led- valo kynttilät haudoille, haluan surra yksin,  led- valot  palaa neljäkymmentä vuorokautta kun ovat ajastimella, olen jo aamulla kuunnellut suomalaiset joululaulut, vuodattanut kyyneleet laulajien kanssa äidin haudalla, olen jo melkein valmis syömään joulukinkkua, olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä ansainnut palkkiosi? vielä odotan että joku toivottaa -rauhallista joulua, minulle yksinäiselle, haudassa olevalle sitä rauhaa voi toivottaa, emmekö voisi iloita?, eilen kuulin: 

Yritetään iloita joulusta huolimatta!JATKUU HUOMENNA.....

VALOO
O
n sunnuntai, jouluaatto, vajaa vuorokausi paaston loppumiseen, valoa on näkyvissä, päivä alkaa pidetä, valo voittaa, voittaako valo hengellisesti, kaikki askareet on tehty, on rukouksen aika, koko paastoaika on rukouksen yltäkylläisyyttä, olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä ansainnut palkkiosi?, vielä ehtii, pyhä Johannes Krystomos toivotti juhlaan mukaan ne jotka tulivat yhdennellätoista hetkellä ja ne jotka eivät olleet paastonneet ja hän pyysi uskottomia kunnioittamaan juhlaa. Kitutunnit ovat käsillä, yltäkylläisyyden keskellä paasto on arvokas oppiaika joka pian päättyy.JATKUU.......


KRISTUS SYNTYY- KIITTÄKÄÄ!

Tänään on syntynyt lapsukainen ja pitkä paaston uuvuttama odotus on ohi, enää en kysy olenko ansainnut palkkioni, oletko sinä ansainnut palkkiosi, Lue tämä:


Barukin kolmannesta kirjasta

Kirjassa kerrotaan kuinka ylienkeli vastaanottaa ihmisten rukouksia ja kokoaa heidän ansioita ja hyviä tekoja. Hurskaiden ansioita ja hyviä tekoja kerätään jättimäiseen astiaan joka ulottuu ”pohjoisesta etelään.

Muut enkelit kantavat astiaan koreittain kukkia, jotka ovat hurskaiden ansioita. Lopulta Mikael vie astian Jumalan eteen.

Mikael lähti ylös ja portti suljettiin. Ja oli ääni, ukkosenjyrinän kaltainen. Minä kysyin enkeliltä, mikä tuo ääni oli. Ja hän sanoi minulle: ”Juuri nyt Mikael esittää ihmisten ansiot Jumalalle”. Silloin Mikael tuli alas ja portti avattiin. Hän toi öljyä. Täydet korit tuoneiden enkelien korit hän täytti öljyllä sanoen:” Ottakaa, palkitkaa ystävämme satakertaisesti ja samoin hyviä tekoja uutterasti tehneet. Sillä ne, jotka kylvävät hyveellisesti, myös niittävät hyveellisesti.” Ja hän sanoi puolityhjät korit tuoneille:” Tulkaa tekin, ottakaa palkkio sen mukaan mitä toitte ja jakakaa se ihmislapsille.”

Lähde. Ikonimaalarilehti 2/17. Serafim Seppälä.


Toivon että edes yksi terälehti on päässyt perille.

Eilen aattona oli ehtoopalvelus, sytytin tuohuksen meidän kaikkien yksinäisten puolesta syntyvälle Kristus lapselle, isä Heikki Honkamäki luki kuten monena vuonna aiemmin  Hieronymoksen joulusaarnan, saarna on keskustelumuodossa, tässä sinulle lahjaksi:

 

LOPPU

  
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti