keskiviikko 14. helmikuuta 2018

KÄRSIMYKSEN KAUNEUS
K
ärsimyksen kautta voi myös löytää kauneutta. Ortodoksi kirkossa on votiivi ikoneja ja votiivilahjoja.


Tämä on tehty vene onnettomuuden johdosta, onnettomuudessa menehtyi viisitoista nuorta 1950 luvulla, mikä on ikonin tarkoitus? tarkoitus on iäti esirukoilla menehtyneiden puolesta kun kohtaamme ikonin.

Votiivi ikoneja on maalattu kautta aikojen kiitokseksi esim. pelastumisesta onnettomuudesta, joissain ikoneissa on maalattu myös lahjoittaja ikoniin.Votiivilahja voi olla myös hopeinen laatta jossa on eri asioita, äiti, isä, koti, silmä, sydän, näitä laattoja tuodaan kirkkoon ikonien eteen  kun kärsimys on voitettu tai kun pyydetään  apua.


Kärsimyksen kauneus voi toteutua myös pitkän uuvuttavan paaston päättyessä, koemme Kristuksen kuoleman ja ylösnousemuksen  puolestamme ja sen kauneuden ja rakkauden mitä Jumala osoittaa meitä kohtaan.

Kärsimyksen ja kauneuden suhde on valtaisan syvällinen ja laaja kysymys jonka esim. filosofi Platon on jättänyt asian myöhempien ajattelijoiden pohdittavaksi.

Votiivi ikoneja on maalattu myös suojelukseksi, esim. oppilaani maalasi Olkiluodon ydinvoimalle suojelus ikonin, mietin hetken aihetta ennen maalaustyön aloittamista, mutta voimmeko kristittyinä tehdä muuta kuin rukoilla että laitos toimii moitteettomasti, olen maalannut ikoneja kaupunkien, kylien suojelukseksi, olen vastikään nähnyt suomen tasavallan presidentistä ja perheestä maalatun ikonimaisen kuvan, se ei ollut ikoni, koska siinä oli virheitä, mutta kun ne maalari korjaa, syntyy ikoni, näitä hallitsijoiden ikoneja on paljon samoin lahjoittajien, jopa seinämaalauksissa.


Tässä freskossa on maalattu kirkon lahjoittaja, vaimo ja kaksi tytärtä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti