lauantai 4. elokuuta 2018

MAITOTONKKA HALKOoJA
Vuosi oli 1994 jolloin Tero Saarinen lipui tai vene lipui Porin taidemuseon rantaan, Saarinen esitti näyttelyyn liittyvän tanssin, tai sitten ei, siirryimme sisätiloihin, seinänkokoiset ovet oli avattu ja näytteillä oli ihmeellinen BONK maailma, maailma jonka koneet olivat täysin toiminta vapaita kuten jostain luin, olin heti myyty, esineisiin luotu sukutarina myös säväytti niin, että ainakin vuoden pohdin josko vetäisin julkisuuteen fiktion toisen suvun ahven öljystä jonka Bonk oli epämääräisesti hyödyntänyt sardiiniöljyksi, ihan tarkkaan en muista mitä suunnittelin, aihe oli kiehtova ja on edelleen.
Bonk taiteen loi Alvar Gullichsen jo 1988, mutta nyt ne oli esillä, avajaisissa johon osallistuin ystäväni kanssa oli tarjolla Soave valkoviiniä ja olutta, syvien katujen miehet olivat myös tulleet ja nauttivat olutta nautinnollisesti nojaten oven pieleen, itse nautin valkoviiniä kun kerrankin ei tarvinnut ajaa autoa, viini tarjoiltiin kahden tai neljän senttilitran laseista, hyvää, tuoretta, otin toisenkin, yhtäkkiä huomasin että minulla oli kymmenen lasia pinossa käsieni suojissa, laskin ne taiteen eteen, toivottavasti ei kukaan luullut niiden kuuluneen kokonaisuuteen.

Lue lisää:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Bonk_Business

PALATAAN TÄHÄN PÄIVÄÄN 
Kuinka satuinkin tulemaan kyliltä kautta jota en normaalisti kesäaikana kulje, kun huomasin kylän pajan ovien olevan kutsuvasti auki, astuin sisään, mieletöntä, näin Bonk tyyppisen esineen joka kyllä oikeasti toimii, aivan upea, se on MAITOTONKKA HALKOoJA.Kone oli traktorin haarukan päällä, mikä tämä on? Olen nähnyt monia koneita täällä joita en tunne, nyt oli edessäni uusi , siis todella upea teos, johon karu paja loi metallisen kovan taustan. Kuvassa kone ei näy kokonaan tuotesuojatonlain mukaisesti.


Siniseksi maalattu maitotonkka muodosti ytimen, siitä lähti letkuja kuin teho osastolla, onko kyseessä joku maidon jalostus kirkkaaksi juotavaksi joka ei sovi lapsille?.Mikä siis on maitotonkan salaisuus, halkOoja toimii työntövoimalla ja työntövehje jonka nimeä en muista tarvitsee koko ajan voiteluöljyä, työntäjä näkyy eka kuvassa kirkkaana pötkönä, tonkassa on siis voiteluöljyä joka kiertää voidellen mäntää? Koko kone on tehty kierrätysmateriaaleista, hämmästyttävää upeaa kierrätystä toimivaksi taiteeksi.
Kone oli mahtava, mutta myös rauhallinen kahvihetki pergolassa, koneeseen tutustumisen jälkeen, tätä on kesä, leppoisaa oloa ja uusia virikkeitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti