lauantai 26. tammikuuta 2019

LAPSET SYDÄMEN ASIA
Haluaisin, kun vuosi on alussa, että tehtäisiin uuden elämän lupaus joka koskee ortodoksista kirkkoa, otettaisiin lapset ihan tosissaan ilolla vastaan kirkossa ja kohdeltaisiin heitä opettaen.
Vuosikymmeniä olen ollut näreissäni kun lapset tulevat kirkkoon, heidät kiireellä heivataan lelupisteeseen jossa jaossa puisia vasaroita, torvia, palikoita ja muuta kivaa, sieltä sitten kaapataan lapsi ehtoolliselle ja viedään takaisin vasaroimaan.
Miksi ja jos on lasten analogipöytä (lukupulpetti) niin miksi se on sysätty sivuun kuin tarpeeton vanhanaikainen huonekalu?
Miksi lasten analogipöytä ei ole tasavertainen ja samalla paikalla kuin aikuisten analogipöytä, kirkoissa, eli keskellä salia,, on kyllä tilaa vaikka pöydät olisivat vierekkäin, kuka on sanonut että keskus pitää olla symmetrinen, palataan rokokoon aikaan, luodaan tasavertaisuutta tosissaan, eikö?
Tuohusteline ei ole kallis jos sen tilaa valmiina Sofrinosta, saisi lapset omansa josta jo vähän vanhempi lapsi voisi pitää huolta, eikö? tai jopa lapsen vanhempi, eikö?


Ikonimaalarina on aina vaivannut ikonien vähäinen käyttö opetusmielessä, jos on lasten analogipöytä on sillä joku joutilas ikoni varastosta tai Jeesus kutsuu lapsia ikoni, ikonit pölyn peitossa unohtuneina,
MUTTA
jos lasten analogipöytä olisi aikuisten pöydän vieressä voisi se toimia sunnuntaisin sunnuntain pyhän ihmisen muistopäivän ikonin paikkana, sillä usein koko vuoden on sunnuntaisin Kristuksen ylösnousemus ikoni keskellä analogilla, totta, sunnuntai on Kristuksen ylösnousemus päivä, mutta kun käydään vain sunnuntaisin kirkossa kaikki pyhät ihmiset unohtuu kun heitä esittävät ikonit puuttuu tai ovat takahuoneen peränurkassa.


LUPAAN
teettää ensi kesää varten lasten analogipöydän ja hankkia tuohustelineen erakkolan tsasounaan, lupaan pitää esillä analogilla aina päivän pyhän ikonia vaikka valokopiona, lupaa sinäkin ajaa tätä lasten asiaa jotta tuleville aikuisille jäisi mieleen muutakin kuin lelunurkkaus, eikö??????


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti