torstai 3. syyskuuta 2020

ERAKKOLAN PRAASNIEKKA 2020

 Erakkolan praasniekka 31.8-1.9.2020


Praasniekka valmistelut aloitimme kummipoikani kanssa jo kolmea päivää ennen juhlia, työtä oli aamusta iltaan, vieläkin täällä työhuoneessani tuoksuu etanoli ja laventeli öljy, sillä jostain syystä kaikki mitä esineitä tarvitaan kummipoikani desinfioi, tuulettaa, tuoksuttaa ja vaikka kuinka yritän hänelle kertoa Marttojen ohjetta kuinka vain ajatuksissa siivotaan, niin ei , apua, en ehtinyt edes tietokoneella huutaa apua jotta joku tulisi pelastamaan minut, en ymmärrä kuinka pystyn tekemään kaiken yhdessä astiassa kun hän käyttää koko talouteni astiat kolmen päivän aikana ja en tee muuta kuin tiskaan yökaudet ja lämmitän saunaa jonne ei kukaan ehdi.

Välillä kävimme metsässä sillä Vigilian jälkeen iltateellä oli ilmainen arvonta korillisesta kanttarellejä, isä Simo voitti , sienet hän luovutti kanttorille.Kukat on tärkeitä ja niitä riitti kaikkialle, teimme köynnöksiä seppeleitä ja muuta kaunista.Kyllä nyt hymyillyttä kun Antti ehti salaisesti katkoa ruusujani, kun muka puuttui köynnösestä pari.


Tässä pyhittäjä Stefanoksen ikonille tuleva köynnös, ruusut on K-kaupan aleämpäristä, ovat vielä ihan hyviä, kestävät monta päivää ja ovat todella aukinaisia, joskus näkee käytettävän nuppuruusuja joista ei paljon iloa ole katselijalle, mutta kun pitää olla tuoreita, erakkolassa ei, parasta on viimeinen myyntipäivän jälkeinen päivä, hm, kuullostaa jotenkin pääsiäisen ajoitukselta.


Tänä vuonna oli ensikertaa ikonin kuljetusalusta jossa metallinen kehys johon pikkukimput sidotaan, kyläseppä Timo teki ohjeeni mukaan, toimi hyvin, joskin piti metallista analogipöydän tuohustelinettä taivutella jotta koko juttu mahtuisi analogille, pyhittäjä Stefanoksen ikonia kuljetetaan kahdessa eri kohdassa Vigilian aikana joten köynnös pitää olla hyvin kiinni ikonissa.

Iltateelle leivoin vegaani sienipiirakan, hapankaali,sieni piirakan, lanttu, porkkana ja puolukkapiirakan, mukava tehdä tämän satokauden tuotteista, ei mitään hienoa, eksoottista.
Sunnuntaiaamu alkoi kameran asettelulla jota isä Simo asetteli, toimittamassa oli myös isä Sulo, isä Heikki ja ponomarina Antti, kaikki sujui sutjakkaasti, kanttorimme Tiinan johdatuksella.Heti ensimmäiseksi papisto katkaisi ristin vedenpyhitys astiasta joka kuulemma vuoti, ei muuten vuoda jos ei täytä yli reunojen, taustalla on muistopäiväänsä viettävän pyhittjä Simon pylväskilvoittelijan ikoni, joka vuosi muistan saman asian pyhittäjän nimi on ihan ylhäällä ja se jää kukkien alle, joten rukoilija ei tunnista pyhää, korjaan nimen, kun toivun juhlista, jotka ehkä oli viimeiset tässä muodossa, ikä painaa, joten on mietittävä jotain uutta yksinkertaisenpaa juhla praasniekkaa.
Liturgian jälkeen oli sadon siunaus, valtettavasti kuvassa ei näy Anitan ja Markun tuomat valkosipulit ja omasta maasta kesäkurpitsoja ja piilossa on myös upeat lantut ja tomaatit naapurista, naapurista oli myös lainassa kukkaistutuksia ja esim. näkyvillä olevat samettiruusut on naapuri esikasvattanut, hyvin on kasvattanut, voivat tosi hyvin ja intoilevat kuka kukkii eniten.


Juhlaruokana oli lohisoppa joka kiehui ihan tosissaan kun oli jotain muuta tehtävää välillä, joten soppa oli lähinnä lohimuhennosta, toisena vaihtoehtona oli kukkakaalisosekeitto.

Päätöskahvilla oli perinteinen Charlotta ja tänä vuonna tehty lakka täytteellä, sillä sain litran lakkahilloa käytettäväksi juhlassa, ohessa näkyy kaksi vegaani annosta joissa on vegaani keksi ja lakkahilloa.

Lopuksi, koska oli myös arpajaiset , arvottiin Meimi Mäkelän maalaama taulu jonka voitti Leena, arpajaisten ja ruokailujen, kolehdin tuotto vähennettynä ruoka aineet menne käspaikan hankintaan joka tulee Nurmeksen kirkkoon.


Suuri kiitos Antille avusta ja kaikille osallistujille, meitä oli kuitenkin monta ja iloitsen teistä kaikista vaikka korona viruksen takia mainontaa ei ollut, juhlan lopussa luettiin myös koronarukous ja julkaisen sen taas tässä, rukousta voi lukea joka päivä.
RUKOUS TARTUNTATAUDISTA VAPAUTUMISEKSI


Rukoilkaamme Herraa!

Herra armahda!

Herra armahda!

Herra armahda!

Herra, meidän Jumalamme, joka olet armosta rikas ja viisaalla kaitselmuksellasi hallitset elämäämme, kuule rukouksemme, ota vastaan katumuksemme syntiemme tähden, pysäytä taruntatauti, niin kuin kerran lopetit rangaistuksena asettamasi taudin kuningas Daavidin aikana.

Sinä, joka olet sielumme ja ruumiimme lääkäri, annat parannuksen sairaille nostamalla heidät sairasvuoteiltaan, jotta he voivat ylistää Sinua, armollista Vapahtajaamme, Valtias armahda meitä ja suojele terveitä kaikkialla tartuntataudilta.

Siunaa, Herra, ja vahvista sekä suojaa armossasi kaikkia niitä, jotka harjoittavat hyväntekeväisyyttä ja hoitavat sairaita kotonaan, laitoksissa tai sairaaloissa.

Poista, oi Herra, kaikki sairaudet ja kärsimykset ihmisten keskuudesta ja opeta meitä arvostamaan elämää ja terveyttä lahjoinasi.

Auta, Herra, meitä kunnioittamaan,luottamaan ja tukemaan päättäjiä, jotka puolestamme tekevät päätöksiä voittaaksemme meitä uhkaavan tartuntataudin.

Anna meille rauhasi, oi Herra, ja täytä sydämemme järkkymättömällä uskolla suojeluusi, sekä toivolla tukeesi ja rakkaudella Sinua ja lähimmäisiämme kohtaan.


Sillä Sinun käsissäsi, oi Herra, on meidän armahtaminen ja pelastaminen, ja siksi me kunniaa ja kiitosta kannamme Isälle, Pojalle ja Pyhälle Hengelle, nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti