keskiviikko 23. joulukuuta 2020

VAIN AIKUISILLE!

RAKAS LUKIJA! 

Tänään aloitamme tällä:


1.säv. Anatolioksen runo

Kuule, taivas, ja ota korviisi, maa, / sillä katso, Jumalan ja Isän Poika ja Sana tulee syntyäkseen  miestä  tuntemattomasta  Neitseestä  /  Hänen suopeudestaan, joka  mitenkään muuttumatta  on   synnyttänyt Hänet, ja Pyhän Hengen avulla. / Valmistu, Betlehem, avaa porttisi, Eeden, / sillä Hän, joka on, tulee siksi, mitä ei ollut, / ja luoduksi tulee koko luomakunnan Luoja, // joka antaa suuren  armon. 

--------------------------------------------------------------


Kaksi viimeistä päivää on outoja jonkun mielestä ehkä, talo on täynnä ruokaa, mutta kun on paasto, ei ole mitään syötävää, illalla mietin ja laitoin uuniin perunoita kuorineen ja paprikaa päälle, ohhoijaa, kyllä kelpaa.Synkän näköisiä, mutta kyllä näitä syö.

Aamulla varhain keitin lantut, jännittynyt olo, kuinka onnistun lanttulooran teossa, samoin tein imeläperuna looran.
Teen imelälooran aina Lidlin perunamuusijauheesta, eli 2 annosta muusia, ilman vettä, vain maitoa koko nestemäärä, jauhoa, voita, suolaa , siirappia ja eiku uuniin pariksi tunniksi. Lanttulooraan laitoin pari kananmunaa, siirappia myös, maitoa, voita ja päälle korppujauhoa.
Smetana lohta tein niin että siivutin lohen, laitoin päälle soijakastiketta ja valkeita viininmarjoja, uuniin, kun oli kystä laitoin päälle omatekoista smetanaa ja omaa kasvatettua tilliä, paistoin hetken, syön tätä kylmänä, yleensä laitan viinimarjat viimeksi että vain sulavat, antavat hapokkuutta, nyt paistoin, niin säilyy kauemmin.Kun kerran uuni oli lämmin, otin jo illalla heraa sulamaan jota jäi juuston teosta ja tein sämpylöitä pakkaseen.


RAKAS LUKIJA!

Asioilla on myös kääntöpuolensa, tänään sain kaikki joulun ajan ruuat valmiiksi, ainoastaan livekala, valkosoosi ja potut, odottaa, siis mikä on kääntöpuoli?


Aamulla kaikki oli hyvin, kävin saunalla laittamassa padan alle tulen jotta tiskivesi olisi kuumaa, kun raotin rullaverhoa ja olin lähdössä tiskaamaan oli säätila vaihtunut, lumimyrskyssä, saunaa etsien kantamalla tiskejä, sammumaisillaan olevan otsalampun heikossa valossa löysin saunan, tiskasin ja tiskatessa mietin, rakas lukijani, sinä nautit jouluruuasta, mutta oletko koskaan miettinyt kuka tiskaa?. Hienot kuvat ruuista kiehtovat makunystyröitä, mutta, kuka tiskaa?. Siksi ajattelin , en ole aiemmin mitään toivonut joulupukilta,- toivoin omaa tiskaajaa joka pomppaisi ruokakomerosta kun heläytän igumenin kelloa, ajattelin soitella huomenna pukin suoralle linjalle. Kaikki oli tehty ja viimeisenä oli keittiön koristaminen jouluksi, kaivoin vanhan laatikon esille, tutkailin ja mitä? aivan pohjalla oli kolme, kuvittele kolme joulupukin naamaria, onko joku teeskennellyt minulle olevansa pukki, onko pukki edes olemassa, pikkuhiljaa muistoja kulki muistojeni polkuja, olikohan se kuitenkin isä, kaikki on mennyttä, on kai paras ja kääntyä oikean pyhän Nikolaoksen puoleen, enää tänä vuonna ei ehdi, mutta heti jo tammikuussa laitan viestiä jotta saisin oman tiskaajan.Tavataan taas huomenna, jännää, on jo aatto ja sitten on suuri juhla Kristuksen syntymäjuhla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti