ERAKKOLAN IKONIEN LUKUNURKKA

16.10.2015
Tälle sivulle on tallennan tietoa ikonien sisällöstä, ikonien lukutaito ja ymmärtäminen on vähentynyt joten opetellaan lukemaan ikoneita. Voit myös lähettää viestiä alla olevalla lomakkeella, käyvät kuitenkin ensin sensuurissa sähköpostini kautta joten heti ei näy.
 
 
 
  
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
3.12.2017
PYHYYDEN ASTEET IKONEISSA
Ikoneissa on aina ennen nimeä kirjoitettu pyhyyden aste, niitä voi olla esim.:
 
apostoli
apostolien vertainen
autuas
kanssakilvoittelijat
marttyyri
neitsytmarttyyri
pyhä
pappismarttyyri
profeetta
pyhittäjä
pyhittäjämarttyyri
suurmarttyyri
tunnustaja
 
Monia muitakin on, ennen lähde avaamaan näiden asteiden sisältöä nyt vaan keskityn kirjoitus asuun. Ikoneissa vältetään lyhennyksiä, niitä ei osata lukea, pyhä on pyhyyden aste joten sanaa ei käytetä muulloin kuin jos kyseessä on pyhä, se ei ole täytesana jolla saadaan teksti tasapainoiseksi, pitää löytää muu keino.
 

Tässä kokoteksti laitettu sädekehän toiselle puolelle, tekstityyli on omani  1980 luvulla Kurbinovon kylän kirkon freskojen mukaan tyylitelty.


Tässä teksti myös toisella puolella, tyylinä pyhään ja aikakauteen sopiva teksti


Teksti ikonissa on yhtä tärkeä kuin kuva ja se on suunniteltava , tämä on kokeilu  Sisero nimisestä kirjasin tyypistä.


Teksti pitää olla luettava ja jos tietää mihin ikoni tulee, täytyy tekstityyli valita sen mukaan, tämä on korkealla ja kaukana katsojasta joten yksinkertainen tyyli sopiva.


Tässä samoin yksinkertainen, rauhoittava tyyli.
Tässä myös tekstikokeilu


Sama tyyli


Moninaisten kokeilujen jälkeen ja vuosien pohdintojen kautta löysin itselleni sopivan tyylin, ikonini pyhitetään  kokonaisuudessaan ja halusin ottaa käyttöön myös sivut, ikoneissani ei ole kehyksiä ja en halua että irtokehyksiä laitetaan ikoneihini, siirsin pyhyyden asteen merkinnän sivuille ja vain pyhän nimi on edessä, näin tekstit vie mahdollisimman vähän rukoilijalta huomiota, rukoilija tietää ketä rukoilee.


Tässä ikonissa on virhe, pitäisi lukea vain APOSTOLI JASON, en tiedä miksi olen lisännyt sanan pyhä, ehkä tasapainottaakseni yläosaa, koska kirjekäärö on oikealla voimakas, kuten alussa kerroin pitää keksiä kuitenkin muu ratkaisu kuin täytesanojen lisäys.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------29.11.2017
SIVUPROFIILI
I
koneissa voidaan käyttää sivuprofiilia ja täyssivuprofiilia, täyssivuprofiilista kuvataan Juudas, Kristusta pilkanneet sotilaat ja tarinan kannalta vähempiarvoiset.
 

Tässä yksi paimenista täyssivuprofiilista

Sivuprofiilia käytetään paljon jotta ikoniin saadaan luontevuutta, ikoni on kaksiulotteinen, ilmeitä, tunteita ei kuvata.


Tässäkin on sivuprofiili

 
 
 
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
29.11.2017
MUSTA VÄRI
Ikoneissa ei käytetä mustaa väriä, ei myöskään harmaata, molemmat värit ovat kuoleman värejä, kun tarvitaan mustalta näyttävää väriä sekoitetaan se sinisestä ja ruskeasta, esim. Kristuksen syntymäikonissa oleva luola.
 
Venäläinen taiteen uudistaja Kazimir Malevits loi mustan neliön, hän on kertonut kuinka sai maalattua tämän mustan neliön ei pystynyt syömään eikä nukkumaan viikkoon, tuon sen esille siksi että tätä työtä pidetään nykytaiteen ikonina.
 

lähde; Wikipedia Kazimir Malevits 1915
 
 
-------------------------------------------------------
6.12.2015
VALKOINEN PUTKILO KÄDESSÄ
Usein on pyhillä valkoinen putkilo kädessä, putkilo on kirjakäärö jossa on pyhän lausuma teksti, ennustus, opetus tai tunnustus, ikonimaalarin pitää aina tutkia näitä tekstejä vaikka maalaisi rullaksi.
Papyrys oli yleisin kirjoitusalusta, se oli yleensä noin A4 arkin kokoinen ja näitä arkkeja yhdistettiin ja saatiin rulla, käytettiin myös eläimen nahkoja, myöhemmin sataluvulla kehitettiin koodeksi joka oli kirjan esiaste, näitä suosivat erityisesti kristityt.
 
 
Tässä putkilo, eli kirjakäärö, nauhoilla sidottuna, jo varhain on nähtävissä että kirjakäärö maalattiin valkoiseksi, vaikka kloorivalkaisua ei ollut vielä kehitetty, ehkä valkoinen väri kuvastaa puhtautta.
 
 
 
                                                     Tässä toinen kirjakäärö
 
 
 
Kirjakäärö avattuna, voidaan käyttää myös eri kieliä tekstissä jos se liittyy pyhään.
 


Käärö voi olla sommiteltu hyvinkin lennokkaasti.Näillä kahdella pyhällä on yhteinen kirjakäärö.Näillä pyhillä on myös yhteinen kirjakäärö, kielenä Karjalan kieli.Myöhemmin kirjakäärö kehittyi koodeksiksi eli kirjan esiasteeksi, kuvassa 400 luvulta kaappi jossa neljän apostolin koodeksit.Tämän otin mukaan, vaikka kyseessä on paperi, siksi reunat on revityt ja haaleasti näkyy, että paperi oli ruutu paperia, eli tarkkaan pitää tutkia, ettei sekoita asioita.

 
 
 
 
 
 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
15.11.2015
PUNAINEN KANGAS
Ikoneissa ei esitetä sisätiloja taloista, jotenkin kuitenkin pitää kertoa, että tapahtuma tapahtuu sisätiloissa, ikoneissa talot kertovat toisesta ulottuvuudesta kaksiulotteisina, ovat vähemmän todellisia, siksi on outoa että nykymaalari, kuten minäkin aikoinaan tietämättömyyttäni, ajattelemattomuuttani sijoitin ristin Jerusalemin temppelin katolle,
no, kuitenkin, kirjoitan kankaasta, sisätilan merkkinä on siis kangas joka kulkee yhdistäen talot,
useat asiat ikoneissa on lainausta, kuultua, nähtyä, ei tiedetä mistä tämä kuvaustapa on tullut, itselle tuli mieleen kun juutalaisuudessa paaston aikana ei saanut poistua talosta, keksittiin että kun vedetään naru katolta katolle voidaan käsittää tila sisätilaksi, kangas on yleensä punaisen eri sävyjä, mutta voi myös poiketa tästä, tässä esimerkkejä:
 
 
                    Kurpinovon kirkosta vuodelta 1191, kankaan värinä vihreä.

 
                                       Tarkkaile samalla rakennusten muotoja


                                      Tässä mosaiikki työ


                                     Runsaasti koristettu kangas


    Tässä kangas on niin massiivinen, että varsinainen tapahtuma jää toiseksi


                                     Punainen kangas punaisella taustalla
 
 
---------------------------------------------------------
31.10.2015
POLOS
Enkelien päivä lähestyy, 8.11, Ylienkeli Mikael, Gabriel ja Rafael ja muut ruumiittomat voimat ovat juhlapäivän kohteina, tämä päivä on syntynyt näin, aiemmin alkoi vuosi maaliskuussa, enkeliryhmiä on yhdeksän eli kuukausi 11, päivä 8 jolloin on viimeisen tuomion päivä. Matt.25:31.
Usein kun kuvataan enkeleitä on heillä kädessä pyöreä levy, se on kiinnostava, mikä se on?
 
Aloitetaan alusta,
Keisari Konstantinus Suuri hallitsi alunperin Galliaa, Britanniaa ja Espanjaa. Hän sai vallan sodittuaan toista keisariksi haluavaa vastaan. Konstantinus voitti vuonna 312 Rooman kaupungin ulkopuolella Milvian sillan taistelussa ylivoimaisen vastustajan, Italiaa hallitsevan Maxentiuksen. Sen jälkeen lähti liikkeelle huhu, että juuri kristittyjen Jumala oli auttanut Konstantinuksen voittoon.

 
Kristogrammi on Kreikan KHII=X ja ROO= P eli Kreikankielisen Kristus-sanan kaksi ensimmäistä kirjainta.
Kerrotaan legendaa siitä, että Konstantinus oli nähnyt ennen taistelua taivaalla ristin tai
Kristus-monogrammin ja sanat: "TÄSSÄ MERKISSÄ OLET VOITTAVA"

Konstantinus antoi määräyksen, että jokaisen sotilaan kilpeen tuli maalata risti. Tämän legendan todenperäisyyttä on mahdoton todistaa.
Pikkuhiljaa muodostui lippu, labaron, nykykreikaksi lavaron, se oli kristillinen sotastandaari ja kun Kristogrammit tuli myös kilpiin,  siirtyi kilpi jostain syystä ikoneihin enkeleille.

Asia alkoi kiinnostaa kun eräässä tablenka (ohut, kakspuoleinen maalattu ikoni) enkelten kokous ikonissa joka perustuu vanhan testamentin Tobitin kirjaan 12:15  ja toiseen, Ilmestyskirjan 8:2.
Ikonissa oli Kristus maalattu yksivärisenä mandorla (sädekehässä) jota enkelit kannattelevat, miksi yksivärinen?, kyseessä on kilpi -merkki. 
 
                                          
                                  Mandorlassa kuvattu nuori Kristus

Yksittäisillä enkeleillä on kädessä sama kilpi,
niitä kutsutaan nimellä polos, niissä on Kristogrammit tai NI-KA (Hän -Kristus- Voittaa)
ja nyt se teksti mikä aina on hukassa:

kirjaimet  X D K = CHRISTOS DIKAIOS KRITIS
                             KRISTUS OIKEUDENMUKAINEN TUOMARI

Kuvassa oppilaani esipiirros jossa näkyy kilpi ja kirjaimet, D ei saa muistuttaa liikaa A:ta vaan on kolmio jossa pienet väkäset alareunoissa, oppilaani joutuvat piirtämään aina itse esipiirroksen, valokopioita en hyväksy, olen aina tyytyväinen jos yhteen piirrokseen kuluu yksi pyyhekumi ja kaksi lyijykynää.

 
Ylienkeli Mikael
 
 
Polos
 
 
 
Polos, jossa kirjaimet XDK  -Kristus oikeudenmukainen tuomari----------------------------------------------------
18.10.2015
Nyt tutustutaan tärkeimpiin lyhenteisiin, ensinnä monogrammeihin eli:
IC XC  on JEESUS KRISTUS , kirjainten päällä on titlat eli kirjaimet yhdistävä kaari tai viiva, käytetään myös nimitystä Kristogrammi.
 

Aina kun näet ikonissa nämä kirjaimet tiedät että kyseessä on Jeesus Kristus, kirjaimet voi olla eri tyylisiä, mutta kirjaimet on helppo tunnistaa.

Kristuksella on myös sädekehässä kirjaimia, omega, omikron ja ni, nämä tulevat Mooseksen toisesta kirjasta luku 3, jae 14, "Minä olen se, joka Minä olen".

 
Omegan päällä on henkosmerkit, vasen artikkeli, oikealla partisiippi, huomaa merkkien kokoero, omikron päällä on korkomerkki, akuutti, ni lausutaan ny.
 
Erittäin tärkeä on Kristuksen kaksi sädekehää, Kristuksella on kaksi luontoa, Jumalallinen ja inhimillinen, (Konstantinopolin III kokous v. 680-681 ja Kalkedon IV kokous v.450) nämä esitetään kahdella sädekehällä jotka yhdistetään pienillä väkäsillä määrättyyn suuntaan samoin kuin lisäkoroste viivat.
Sädekehässä on taustalla Ristikuoleman merkkinä Risti.
Nämä tunnukset on ikonimaalarin tehtävä näin vaikka mallikuvassa olisi miten, aina ei maalari tiedä kuinka ne pitäisi tehdä, joskus näkee Ristipuun kuvauksia kuin ne olisivat antenneja, sojottaen sinne tänne, on syytä miettiä Ristipuuta kun maalaa, myös lyhenteet on oltava juuri näin kun kuvassa, ei vain vähän sinnepäin.
Nyt tunnistat Kristuksen ikonin pelkästään Kristogrammien perusteella, iloitse, sillä koko maailma käyttää samoja lyhenteitä.
 
Vielä lisään tähän Jeesuksen Kristuksen nimestä:
Hepreaksi JOOSUA= HERRA AUTTAA, kreikaksi JEESUS
Hepreaksi MESSIAS,= VOIDELTU kreikaksi KRISTUS
Annettu Jumalan Pojalle, josta tuli ihmisen Poika.
 
Jumalanäidin monogrammi on MP O-Y ja titlat, thita on o jossa keskellä väliviiva, sellaista en tästä ohjelmasta löytänyt,eli, MI RU ja THITA IPSILON= MITER THEOU = JUMALANÄITI
 
 
Lyhenteet siis MR ja TH U ja kaarevat titlat
 
Jumalanäidillä on myös kolme tähteä merkkinä neitsyydestä ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja synnytyksen jälkeen. Tähdet ovat otsalla ja molemmilla olkapäillä. Tähtiä ei saa maalari maalata muille naispyhille. Tähtiä on erilaisia, tässä muutama malli.
 
                                                       
                             Tämän tähden teen lähes aina, tässä oleva tähti on otsalla
 
               
                                                          Tämä tähti on olkapäällä
 
 
Tässä näkyvät Jumalanäidin monogrammit ja tähdet
 
Nyt tunnistat Jumalanäidin ikonin, sillä millekään muulle pyhälle ei saa kyseisiä tunnuksia maalata.
 
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 
 

 
 
 
 
  
1 kommentti: