PASHA,KULITSA

PASHA, KULITSA 
27.4. 2019
Kaikki kunnossa, viimeinen silmäys pöytään, kaikkea on, vieraat saapuivat, syötiin ja oli vuorossa kohokohta, pashan ja kulitsan vuoro,
mitä ihmettä tumpeloidaan, olettehan nyt ennenkin ottaneet kulitsaa ohjeen mukaan,
eli, kulitsa leikataan vaakasuoroon kuin täytekakun pohja ja sitten neljään tai kuuteen lohkoon, kansi jää ehjäksi, päällä on manteleista tehty kirjaimet XB Kristus nousi kuolleista!
Kansi pysyy ehjänä ja syödään viimeksi kun pääsiäisen juhlaaika loppuu eli, Helatorstain aattona.
Kulitsan siivu vedetään kuin lipaston loora, ei pitäisi olla vaikeeta, mutta kun ei tule, koko kulitsaa vapisee ja ominkäsin tehty paperikukka on jo kiskottu pois ja ties missä, pitääkö näyttää, lähestyn kulitsaa teatreelisesti näyttääkseni kuinka homma hoituu, mitä ihmettä, ai sori, olin unohtanut jakaa lohkohin, voi tätä vanhuutta joka kuitenkin tuo hauskuutta tullessaan, vieläkin naurattaa.


Kuvassa lohkoihin jakamaton kulitsa joka kohta tuo pääsiäisiloa pöytään.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

PASHA, KULITSA
26.3.2018
Kerään tälle sivulle pashan, kulitsan ja muita pääsiäisen liittyviä ruokia ja historiaa. Ortodoksisen kirkon suuri paasto keväällä on raskas ja kiitoksena on syntynyt palkintoja jotka ovat pasha ja kulitsa, viime vuosina on perinne pikkuhiljaa murentunut ihan oudoiksi ruokajutuiksi joista näkee ettei tekijä ole ymmärtänyt perinteen merkitystä.
 Mielestäni arveluttava on esim.vanhanValamon pasha, ok, luostarissa oli kuitenkin veljestöä niin paljon että sopii miettiä miten, kuka olisi tehnyt sellaisen määrän pashaa. Eräiden kirjoitusten mukaan veljestölle jaettiin rahkaa johon oli sekoitettu kermaa.
Oli toki ravintola ja usein kävi korkea -arvoisia vieraita joille tehtiin ruokia maallisen maailman mukaan, sitruunat, kirsikat ja muut hedelmät eivät olleet harvinaisia ravintolan käytössä, mutta ei veljestölle joka ei edes saanut käydä ilman esimiehen lupaa ravintolassa.
Valamon luostarissa Heinävedellä tehtiin pashaa , aina erilaisia, kunnes 1980- luvulla kehitettiin omanlainen pasha, tätä sain olla mukana tekemässä ja kehittämässä. Tällä sivulla perinne on voimissaan joka on minun, minun, mi....... siis ainoa oikea pashaohje, jota vain minä voin suositella.

............................................................................................................................

VUODEN 2018 PASHA JA KULITSA
Tänä vuonna tein Maraschino liköörillä maustettua pashaa, laitoin liian vähän likööriä, ei maistunut mitenkään voimakkaasti, kulitsoja leivoin niin, että varmaan heinäkuussa on vielä päiväkahvilla.


Pääsiäisen keskijuhlan aattona kuvatut pasha ja kulitsa  23.4.2018

.........................................................................................................................................27.3.2018
PASHA MUOTTEJA
Kun elämää on eletty on jostain syystä kertynyt pashamuotteja, jokaisella on tarina.


Tämä on uusin, sain lahjaksi, tekijä Niilo Saavola, sivut pysyy tosi hyvin kiinni, niihin kannattaa kiinnittää huomiota kun ostaa muotin, että on tukeva.

Tämä on Venäjältä, jostain torilta pyhän Aleksanteri Syväriläisen luostarin läheltä, tosi hieno koristelu, muotti on tehty haavasta tai lepästä. Sivulla näkyy polkupyörän kumista tehty lenkki, muotissa on kolot johon kuuluu naru vaan en saanut tarpeeksi kireälle. Tähän kuuluu myös kansi joka toimii painona valutuksen aikana.
Tämän käyttö on luonikasta, ainoa kun tapit on aina hukassa, grillitikulla olen yhden korvannut, jotain on materiaalissa kun tahtoo elää ja pullistella.


Tämä on iso muotti, edesmennyt ystäväni Tuomo on sen tehnyt, oli tarvetta kun pöydästä loppui aina pasha kun ei ollut tarvittavan isoa muottia, tätä käytän joka vuosi, tämä on kirkkomuottini, vien pashan aina siunattavaksi pääsiäisyön Liturgiaan ja sen pashan muotitan tällä muotilla.Tämän muotin sivut pysyy toisissaan kiinni, mutta ei kestä painetta, korvasin narun polkupyörän kumilla, se on hyvä, alimmainen kumi on varakumi jos ylimmäinen hiipuu.


Tämä on vanhin, käytössä hyvä kun tapit pitää tosissaan kiinni.


Tämä on ainut mäntypuinen, ihan hyvä kun muotittaa tuorekelmun avulla jolloin muottia ei tarvii kastella.


Samaiselta torilta Venäjällä ostin tämän ison muotin, on varmaan 2l vetoinen, koristeleikkaukset on kauniit, ainoa vika on laudan leveys, aukko jää liian suureksi ja yläosa jää liian torsoksi.


Tässä ylläolevan muotin koristeita ja erikoinen naru+kiila kiristys jotta pysyy koossa, tämänkin olen käytössä korvannut polkupyörän kumista tehdyllä lenkillä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------26.3.2018
PERUSPASHA
rahka pitää olla huoneen lämpöistä muuten voi rakeutuu kylmästä kun se lisätään rahkaan.

500g rahkaa, sekoita tähän puoli desiä sokeria, rusinat 1 dl, raastettu sitruunan kuori ja mehu,
voi myös lisätä kirsikoita.
100g voita, lisää vajaa puoli desiä sokeria, vatkaa
1dl kermaa, lisää 1 tl vaniljasokeria ja puoli desiä sokeria,vatkaa

sekoita ensin rahka ja voi, lisää lopuksi kerma, laita valumaan muottiin seuraavaan päivään.

Kananmunia en käytä enää.

Pashan voi pakastaa, eli kannattaa tehdä isompi erä kerralla.

Aineet ovat kypsiä, miksi siis keittäisit niitä silakanpaistorasvaksi joka on jämähtänyt pannulle, eli löytyy myös keitto ohjeita, mutta tämä sivu ei niistä kirjoita.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

23.3.2018
MARASCHINO PASHA
kun -80 luvun alussa aloitin pashan teon käytin aina ison purkin kirsikoita jotka olivat nimeltään maraschino, maku oli erikoinen, vuosia on kulunut ja nyt ei mikään maistu miltään, pienessä purkissa jotka ovat liemessä lukee vain sisältävän aromia, jaa a mitähän lienee.
Tänä vuonna halusin elvyttää vanhan perinteen ja kävin Alkon kimppuun, netistä löytyi likööri joka oli nimeltään maraschino, tehty italiassa,
kauppareissulla aioin ostaa pullon, mutta ei se niin käy, kuka täällä nyt sitä ostaisi, ei kukaan, siksi sain neuvon että voisin tilata netin kautta ja hakea sitten pullon Alkosta, olin kai jotenkin typertyneen näköinen ja kuin en olisi koskaan kuullutkaan netistä joka tapauksessa minulle luvattiin hankkia tiskin alta pullo ja tällä viikolla juuri ajoissa pullo tuli ja lisäksi hyllyllinen, apua, onneksi minun ei tarvinnut ostaa niitä ylimääräisiä, meidän Alkossa on nyt kirsikka likööriä, osta sitä.
Tutkin likööriä ja halusin tietää miksi tuoksuu jotenkin mantelilta, tuoksu on pehmeä,  käänsin googlella tehtaan esittelyn likööristä ja yhtenä aineosana on karkeita kalkkunoita, vähän arvelutti kun olen kuitenkin kasvissyöjä, mutta eilen tein kuitenkin ensimmäisen erän pashaa, puolitin sen ja puoleen laitoin maraschino likööriä karkeilla kalkkunoilla must tuntuu menetelmällä, maistaa ei voinut kun on paasto päällä vielä viikon, purkitin ja pakastin juuri aamulla koko erän.
Vielä jäi muutamaksi vuodeksi likööriä.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
27.03.2016
PASHAN SIUNAUS
Tämän rukouksen pappi lukee kirkossa siunatessaan pashan, kananmunat, kulitsan ja muut pääsiäisruuat, samalla vihmoen ne pyhällä, vedellä joten kyseessä ei ole yhdentekevä asia:

Rukoilkaamme Herraa.
Valtias Herra, meidän Jumalamme, kaiken tekijä ja luoja, siunaa tämä pasha ja nämä pääsiäismunat, säilytä meidät laupeutesi suojassa, jotta niitä nauttiessamme saisimme osaksemme runsaat lahjasi ja sanomattoman hyvyytesi.
Sillä Sinun on valta, Sinun kuninkuus, voima ja kunnia, Isä ja Poika ja Pyhä Henki, nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen.

25.03.2016
PASHA
Olen taas saanut vuoden hermoromahdukset pashan takia kun olen lukenut uusia ihania ohjeita medioista, samoin kuin yritetään tuhota virpoperinne, yritetään tuhota pasha perinne, mutta erakkolasta saa ihan oikeaa pashaa, kerron tässä pashan historiaa:
kun pitkä nelikymmenpäiväinen alkoi, ei syöty maitoa eikä kananmunia, joten koska tuotantoa oli piti keksiä jotain, niinpä tehtiin rahkaa, voita, kananmunia säästyi kevääksi ja näistä syntyi pasha.
Paasto on raskas ja suurin kiitos oli pasha joka ei missään mielessä ole kevyt tuote, on herjausta tehdä kevyt tuote, eihän sitä tarvitse syödä kilotolkulla ja jos kuitenkin mietit syötkö todella kevyttä koko ajan, niin hohhoijaa, kun olet paastonnut ortodoksiseen tapaan, ymmärrät asian.
Seos muotitetaan muottiin joka kuvaa Egyptin pyramideja jotka on päästä katkaistu, tämä muotti kuvaa Juutalaisten pakoa orjuudesta, muottiin on kaiverrettu kirjaimet lyhenne kirkkoslaavista XB - KRISTUS NOUSI KUOLLEISTA ja ortodoksiristi.
Pasha on hyvin yksinkertainen, sitä tehtiin myös muistelujen mukaan Laatokan Valamon luostarissa, toisten lähteiden mukaan ei siellä ollut pashaa vaan jokainen sai rahkaa johon oli sekoitettu kermaa, luostarissa oli suuri karja joten rahkaa valmistui runsaasti paaston aikana.
Se rahka jonka nyt ostamme kaupasta on tullut suomeen vasta 1960 luvulla, sitä ennen rahkaa tehtiin kotona ja oli hyvin erilaista, rahka on rakeista, kovaa, joten se jauhettiin moneen kertaan että siitä saatiin pehmeää.
Pasha on ortodoksinen perinneruoka jota olisi syytä kunnioittaa, en minäkään sano riisipuuroa mämmiksi, voi ihan keksiä omia nimiä, kuten -rahkamössö, mutta jättää rauhaan pasha, kyllä, on aika ottaa buranaa.
Julkaisen pashan kuvan siten kun on sen oikea aika.

NYT ON AIKA 27.03.2016


Pashaan laitetaan aina palava tuohus kun se siunataan kirkossa, tässä ortodoksisen pääsiäisen punainen, pashassa näkyy Risti ja toisella sivulla X, vastapäätä on B ja Ristiä vastapäätä toinen Risti.


22.03.2016
ERAKKOLAN PASHA
Ensimmäinen erä on tehty, tässä ohje:

5 kg rahkaa

1kg voita
4,5dl sokeria
------------------vatkaa
1l kermaa
3dl sokeria
-----------------vatkaa
3kpl sitruunan kuoria raastettuna ja mehut
2rkl vaniljasokeria
1 pkt rusinoita
4pkt punaisia kirsikoita pilkottuna

yhdistä, valuta yön yli muotissa, pakasta. Pasha paranee pakastaessa, ota ajoissa sulamaan.
Pashoja on monenlaisia, tämä ohje on täydellinen, on olemassa myös ns. keitetty pasha joka myös maistuu keitetyltä sulaneelta silakanpaisto voilta joka on jähmettynyt, tästä käyn joka vuosi kiistaa erään oppilaani kanssa joka keittelee jo kypsiä maitotuotteita, terveisiä vaan.


Tässä yön yli valuneet pashat odottamassa purkitusta, siivilät on 5kg rahkaämpäreitä joihin aikoinaan poltin rautanaulalla reikiä ympäri, sideharso on tukena ja heranesteet valuu isompaan ämpäriin.

Tässä pashat menossa pakkaseen, pakastus tasoittaa maut, hyvää ja kun ohje on vanha, luotettava, monia vuosia tehty, ei tulisi mieleenkään maistaa paaston aikana, vaikka näky on houkutteleva.
Kun otan pakkasesta pöytään, sulatan hitaasti monia tunteja, laitan pashamuottiin tuorekelmun ja muotitan, näin säästyy muotti puhtaana.
............................................................................................................................................

22.03.2016
PORIN KIRKON KULITSA
Olen julkaissut jo tämän ohjeen, mutta ortodoksisen kirkon piirissä, on toistolla ja perinteellä sijansa, joka vuosi aina tätä samaa, mutta hyvää, tässä ohje;

½l täysmaitoa
1 pala hiivaa (50g)
3½ dl sokeria
5 munaa
250g voita
1tl suolaa
1 pussi saframia tai 1tl kurkumaa
rusinoita, oh, menköön paljon.
10-14 dl vehnäjauhoa
yhdistä nämä kaikki , nostata, leivo limpuksi tai laita vuokaan, nostata, voitele kananmunalla, tee kokonaisista manteleista päälle XB, paista 160 asteessa kunnes on kypsä (noin tunti, ylikin), anna jäähtyä vuoassa tovin ennen kumoamista.


Kulitsat uunin menossa.


Valmiit kulitsat jäähtymässä, jonka jälkeen pakastimeen, pientä laskeutumista on nähtävissä, mutta en luule että on syytä huoleen, kuten eräänä vuonna kun kummipoikani kanssa kilvoittelimme paremmuudesta, hän teki kolmikerroksisen, upea, olin vähän kade, mutta pääsiäisilo iski kun avasimme kulitsan juhlapöytään, kulitsa oli keskeltä täysin ontto, hiljaisuuden vallassa tuijotimme näkyä kunnes ilo repesi, muistaaksemme täytimme kolon pääsiäismunilla, vieraat ihmettelivät suuresti kuinka suklaamunat kestäneet paiston, ei muuten kerrottu.
Kulitsa siivutetaan aina vaakasuoraan, kansi jätetään ehjäksi ja syödään viimeksi ja kuin laatikostosta vedetään laatikko auki otetaan kulitsa siivu, on moka jos leikkaa kuin pullapitkon siivuiksi.
Tänään valmistuu toinen erä, sillä edellinen iso kulitsa meni korpuiksi, kun lämpö loppui leivinuunista, eikä kohonnut keskeltä, joten siivutin sen ja kuivasin korpuiksi.
..................................................................................................................................

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti