Kauneus, kukat ja tuoksut kirkossa.

KAUNEUS, KUKAT JA TUOKSUT KIRKOSSA
Kerron tällä sivulla ylläolevista asioista joita olen miettinyt ja tehnytkin kukista lähes kolmekymmentä vuotta vaikka mitä, aina oppii uutta tehdessään ja on ilo ilahduttaa kirkossa olevia.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


4.10.2020

KUKISTA TAAS MA KERTOILEN
T
änään, kun aamulla migreenin ja pahoinvoinnin kera heräilin, koin kuitenkin suurta iloa kun ensimmäinen punatulkku näkyi työhuoneeni ikkunan takaa, syyshyvää täynnä oleva kupu linnullani loisti kuin kaunein ruusu, sen huomasin yökötellesäni, toivottavasti punainen iloni ei pahastunut.

Kuitenkin, vietimme Valtimolla Jumalaäidin suojeluksen juhlaa ja kirkon rakentamisen 60 -vuotis juhlaa, Teimme Lean kanssa kukka asetelmat ja opettelimme uutta.Jalkamaljakoihin sai Lea asetettua lähes 100 reilun kaupan ruusua loppukesän väriloistossa joka ruskan tavoin lämmittää katsojan silmää. Asetelmille oli tilaa koska lähellä ei ollut tuohustelineitä.

Tässä vainajien pöydän kukat, niitä vähän muuteltiin, sillä viiva suorassa olevat kukat ahdistaa jos värit ei ole viivasuorassa, lisäksi lisättiin kuvan ottamisen jälkeen murattia joka lähti ylös ristillä, näin asetelmasta tuli ilmava.


Analogin ikoni on suuri ja taakse, ylös jossa normaalisti on kukat ei voinut niitä laittaa, tai olisi, mutta nyt mietin kun on korona aika eikä voida suudella ikonia, joten kukat voi olla edessä kuin ojentaisimme vasta niitä, ruuvasin analogiin tekstiilin läpi kukkasieni alustan, - voi EI!, no älä nyt, tietysti katsoin että ruuvi mene kankaiden kuitujen välistä, -uskotko, hyvä, murattia tuli myös ikonille, lähtien asetelmasta.


Kirkko oli kuin paratiisi, jos joskus olen maininnut , että - kaunis on kaunista, niin nyt oli.


Kokeilimme myös uutta, talvella  ja paastoaikana on tilaisuuksia joissa voisi olla kukkia vaatimattomasti, kukat voi korvata kirkollisella aiheella olevalla nauhalla, siis joulunauhat ei käy, eikä silkkinauhat.Esimerkki kuvassa on keltaisia kukkia jotka nekin joutaa pois, vain vihreää ja tietysti enemmän, tämä pohja on varsinaiselle juhla asetelmalle joten on harva, mutta me vain kokeilimme, hyvältä näytti.KÄÄRITYT KUKAT, -KAI?

Olen monta vuotta aikonut kertoa aiheesta, mutta aina sanottu että, pitää olla kuvia, kuvia olisi, mutta niissä näkyy aina ihmisiä, nyt luvalla saan käyttää yhtä kuvaa josta ihminen on rajattu pois. Yleensä politiikan sankarit saavat näitä kääröjä joita ei ehkä avatakkaan vaan annetaan seuraavassa kokouksessa edelleen.
Kuva on siis oikein julkaistu kuva jossa saaja pitelee käärettä, kääre on nyt tietkö ihan huippua, kukkia ei tarvita, vain hyvän näköisiä muovi tai paperikääreitä, trendi on ollut jo muutaman vuoden, täällä erakkolan hiljaisuudessa olen miettinyt, 

onko kukat niin vanhoja ettei ne pysy kimpussa ilman käärettä 

vai onko kukat niin allergisoiviksi muuttuneet, ettei niitä voi ojentaa kuin kumihanskat kädessä 

vai onko kukat tulleet niin kalliiksi että niitä varjellaan kääreessä niinkauan kunnes ne viedään kompostiin, ottaen kääre pois siinä vaiheessa jos ei ole maatuvaa sorttia.


Olen itse nähnyt kuin 60 - vuotis päivillä kukat vietiin kylpyhuoneeseen heti ojentamisen jälkeen koska siellä oli viileämpää, olihan se tietysti ilo käydä huussissa joka oli täynnä kukkakääröjä joitain saattoi lukea, nimittäin kääreitä ja onnittelukortteja joita ei tietenkään otettu pois jotta jälkikäteen näkyisi kuka oli tuonut kukkia.


Kerran halusin ilahduttaa erästä ystävääni ja menin ihan kukkakauppaan, oli hiljaista, kukkakauppias oli juuri sillä päällä, että nyt syntyy kaunista, totta, valittuani kukat ,kukkakauppias pyöräytti maailman kauneimman kimpun, siis todella upea, en antanut niitä kääräistä mihinkään vaan nautin kimpusta auotossani matkan ajan,  ojensin kimpun ystävälleni joka haki todella muhkean maljakon, noin 3 litraisen, sekä sakset, katkaisten niininarut joilla kukat oli sidottu ja sirotellen kukat maljakkoon, olin mykistynyt, nautin ylimääräisen kakkupalan, unohdanko koskaan tätä hurmioitumista täydelliseen tuhoon, en.

Mikä muovisaaste leijuu kaupungeissa kun on ylioppilasjuhlat ja se yksi ruusukin on kääräistävä muoviin heitettäväksi roskiin.Voisiko antaa kukkien kukkia, tuoda iloa juuri siihen hetkeen mikä on kohdalla kääreettä, olen pessimisti, on tuhat syytä miksi käärettä ei voi ottaa pois.


-------------------------------------------------------------------------------------
7.10.2019
 KERTAUSTA
https://hapastefanos.blogspot.com/search?q=kukat+ja+tuoksut

-----------------------------------------------------------------------------------

7.10.2019
 ÖVEREISTÄ, TIETYSTI KERTOILEN
Joskus on intoa vaan ei taitoa tyylitellä jota pitää opetella kun tekee asetelmia kirkkoon.


Siis mitä? Mitä tapahtuu kuvassa?
Ikoni on karsimaattinen toisinaan jos maalari on hallinnut tekniikan, kukat ovat aina karsimaattisia luonnostaan joten niitä pitää käyttää harkiten ja toppuutella.
Varallisuuden lisääntyessä on helppo tunkea kirkko täyteen kukkia ajattelematta, pyhää tapahtumaa, tai pyhää, kyllä, kuvassa on Kristuksen hautakuva, huomion vie kaikki muu.
Kauneus saa olla runsasta kunhan ei varsinainen asia huku.


Tässä on vähän samaa tapahtuman hukkaamista, ylikorostuneet kukat jopa arkipyhänä vie hohdon todellisilta juhlilta, kyllä, kyllä, joka sunnuntai on suuri Kristuksen Ylösnousemisen juhlan muisto, mutta, todellinen juhlapäivä on kerran vuodessa.
Riisa- metallivaippa ikonia en myöskään laittaisi analogille, hyvin harva tunnistaa tänäpäivänä ikoneita ja kun niitä kunnioitetaan kestää kohtaaminen muutaman sekunnin jolloin ei ehdi tunnistaa ikonia. Onko, ei, onneksi voi kuvaa klikkaamalla saada sen isommaksi ja huomata, kyseessä ei olekkaan Kristuksen ylösnousemusikoni vaan Kristuksen kirkastumisen ikoni, hm. Ikonissa kuvataan keskelle Kristus, sivuille yös Elia ja Mooses jotka keskustelevat, alas kuvattu Jaakob, Johannes ja Pietari maahan vaipuneina ihmeen edessä.Tämä vanha kuva kertoo puutarhurista joka onnistui kasvattamaan gladioruksia ihan kukkaan asti, näkyykö ikonit?, mitä väliä, ne on nähty, mutta oletko nähnyt näin komeita kukkia, siis, itsehillintää ja annettava ikonille tilaisuus olla karismaattinen, hyvää on se ettei näiden upeiden kukkien kanssa ole muita kukkia siksi tila on levollinen.


Tässä on kaikki hyvin, onko? Olen siis kriittinen jotta oppisimme jotain, tässä oli ideana käyttää vanhoja Tikkurilan silkki tekstiilejä, ne laitettiin samalla kertaa kuin ikonit, kukka-asetelmat tehtiin muualla, aikaa ei ollut, oli heti havaittavissa että ikoni upposi keltaiseen kankaaseen eikä tule esille, onneksi kukkaasetelma on rauhallinen, tämän ikonin alle olisi pitänyt laittaa valkea neliöliina niin ikoni olisi tullut esiin, Kyseessä on muuten apostoli Tuomaan epäily ikoni, hän ei usko jollei saa koskea ja näe haavoja Kristuksen kyljessä.

OLKIKUKAT
Olkikukat ei ole nyt muotia, yritin kasvattaa niitä, mutta olisi pitänyt esikasvattaa joten vain varret onnistuivat.


Tässä vanha kuva arkkipiispa Paavalin muistotilaisuudesta? Keittiömestari Tapio teki köynnöksen jonka koristeli olkikukilla, köynnös ei ollut pramea vaan toi ikonin esille, eli köynnös oli vain kaunis.
Kun kirkossa käytetään olkikukkia pitää muistaa että käsittelee niitä kuin eläviä kukkia joten poistetaan kun juhla on ohi eikä säilytetä niitä ikuisesti.


Olkikukkia voi käyttää myös ulkona, kestävät sadetta muutaman viikon.

Tämä tässä tällä kertaa, jatkuu....
...............................................................................................................


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti