TSASOUNA-RUKOUSHUONE


7.09.2018
TSASOUNAAN UUSIA IKONEJA
Sain maalattua tsasounaan KYLVÖN JA SADON ANTAJA KRISTUS ikonin. Sommittelu on uusi ja tehty paikalliseen käyttöön. Ikonissa tuon esille ne kasvit, maidon ja hunaja tuotannon kylässämme ja lähialueella, lisäksi on luonnon marjat.
Kristuksen vasemman käden kautta jyvät, maito virtaavat ja oikea käsi siunaa.


Kylvön ja sadon antaja Kristus.

Toinen ikoni on vanha jonka otin käyttöön tsasounassa,- KRISTUS PYHÄ HILJAISUUS
Ikonissa kuvattu nuori parraton Kristus, kädet ristissä rinnalla, taustalla näkyy siivet.
Ikoni on tyypiltään myöhäinen ja tuli suosituksi 1700- ja 1800- luvulla Jeesuksen rukouksen rukoilijoiden keskuudessa. Ikoni perustuu psalmiin 141:3 sekä Jesaja 53:7.

Pyhä Hiljaisuus.5.02.2017
KIRKON UUTTA KAUNISTA
A
ppelsiinit seuraavat näköjään tänä keväänä minua, tänään olisi ollut kirkko, olen kuitenkin niin alikuntoinen flunssan takia etten voi lähteä mihinkään, onneksi tauti jo loppusuoralla, iloksesi sinulle ja minulle julkaisen kuvia joita sain uuden kirkon vihkiäisistä.
Näetkö jotain uutta?, no ei sitten.


Entäs nyt?


Vau!


Ihmisen kauneuden taju ja etsintä kauneutta kohden on mittaamaton, kaunis on kaunista, ihmettelin kuinka on kiinnitetty ja huomattiin että hedelmiin oli jätetty varren pätkä johon oli köynnös sidottu, voivottelin ääneeni kuinka meillä ei ole oksaisia appelsiineja, ystäväni sanoi vain yksselitteisesti -onhan sulla käytössä sata omenapuuta, ihan totta, voi kun löytäisi kirkon johon voisi rakentaa kyseisen asetelman, vaikka luonnon puolesta päiväksi 1.9 jolloin yleensä on myös sadon siunaus, ystäväni kertoi että tämä asetelma myös pyöri jossain kohtaa palvelusta, en tietysti muista, kerron joskus kun muistan kysyä.
Tekisköhän kyläseppä kruunun erakkolan tsasounan ulkopuolelle keskelle kokoontumistilaa??

 6.12.2015
TSASOUNAAN UUSI IKONI
Kaste on ihmisen tärkein asia ja kummallisinta on se ,ettei sitä itse muista, vanhan testamentin aikana oli ympärileikkaus ihmisen ja Jumalan välisen liiton sinetti, uuden testamentin aikana tuli muutos, kaste on ihmisen ja Jumalan välinen sinetti liitosta, meidät on kastettu Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, vauvahan ei voi tunnustaa liittoa, siksi vanhemmat ja kummi ottavat vastuun vauvan hengellisestä kasvusta ja liitosta Jumalan kanssa, säilyttäen sinetin murtumattomana.
Tämä asia tuli esille muutama vuosi sitten erään saarnan myötä ja pohdiskelin kuinka en edes muista kastepäivää, etsin ja löysin todisteen kasteestani yli kuusikymmentä vuotta sitten, päivä oli joulukuun toinen.                                                                    Kastetodistus
Katsoin ortodoksisesta kalenterista kuka pyhä on minua kannatellut kasteen juhlassa, hän on Pyhä Profeetta Habakuk, vanhan testamentin profeetta, tutkin asiaa ja vaikutus oli niin suuri minuun, että halusin pyhän tsasounaani, vuosia vierähti, mutta nyt ikoni on valmis ja keväällä asennetaan paikalleen.                                                            Pyhä Profeetta Habakuk

Ikonissa Habakuk kuvataan nuorukaisena, osoittaen sormella päätään, ikoneissa ei koskaan kuvata mitään toimintaa realistisesti vaan annetaan pysähtynyt viite asiasta.


Ikonimaalari ei koskaan kuvaa tapahtumaa näin realistisesti kuten kuvassa , emme tiedä miten pyhä Habakuk kuuli sanoman joka on kirjakäärössä, eli, " Herra, minä kuulin sanomasi ja pelästyin".
Ikonissa on kirjakäärö kaksi osainen, toiseen  toin mukaan yhden kohtauksen pyhän Habakukin elämästä, vanhan testamentin apogryfikirjoissa, Danielin kirjan lisäykset B kerrotaan:

Juudeassa oli tuolloin profeetta Habakuk. Hän oli keittänyt keiton ja paloitellut leipää sekaan ja oli juuri viemässä ruokaa pellolla oleville leikkuumiehille, kun Herran enkeli sanoi hänelle: "Vie ruoka, joka sinulla on, Babyloniin Danielille. Hän on siellä leijonien luolassa."
"Herrani, Habakuk sanoi,"en minä ole ikinä ollut Babylonissa enkä tiedä sitä luolaa." Silloin Herran enkeli tarttui häntä tukasta ja kiidätti hänet yhdessä humauksessa Babyloniin luolan suulle.
"Daniel, Daniel!" Habakuk huusi."Tässä on sinulle ruoka, joka Jumala lähetti".


Tässä ikonissa Pyhä Profeetta Daniel jalopeurojen luolassa. Huomaa vuoren terävät huiput, kuin petojen hampaat.15.8.2015
ANTIMINSSI OIKEALLA PAIKALLA
Eilen sain valmiiksi säilytyspaikan Antiminssiliinalle, yritin hakea puuseppääni, joka kuitenkin oli kirmannut kesälaitumelle joten oli itse mietittävä asiaa,
löysin tavaratalosta oikean kokoisen liimapuulevyn
ja kuinka ollakaan varastosta kirjoituspöydän jossa oli riippuva laatikosto, irrotin sen, kiinnitin uuteen paikkaan,
maalasin kaiken,
löysin Kristalli kirpputorilta ihan oikeat messinkivetimet jotka puhdistin ja kiinnitin vanhojen tilalle,
laatikkoihin laitoin silikaatti pussit joita löytyy joka kodista, niitä ei kannata heittää roskiin, vaan käyttää kuivikkeina, itse en tätä ajatellun vaan konservaattori, pussit pitävät kosteutta tasapainossa,
lisäsin vielä vertauskuvallisen riippulukon joka on säilynyt lapsuudestani,
en laittanut sitä siksi, että pelkäisin jonkun varastavan Antiminssiliinan, vaan nykyään kaikki asiat täytyy kokea käsin kosketellen, liinaa ei saa koskea kuin pappi, siksi en halua antaa mahdollisuutta houkutukseen koskea liinaa ja laatikko on lukossa vertauskuvallisesti, tsasounassahan ei ole lukkoa, on siis aina auki rukoukselle.


 
 
Tästä aloitin.                                                     
                                                   Laatikosto valmiina ja lukossa
                                         Antiminssi liina oikealla paikalla tsasounassa02.06.2015
UUSI KESÄ
Oppilaani maksoivat ylimääräistä väliaika kahveista ja tämän ylijäämän käytin laattojen hankkimiseen tsasounan edustaan, sain niitä 20 kpl, vielä pitää hakea lisää, loppui tänään kesken kuten selkäni, rautakauppa on meikäläisellä 38 kilometrin päässä joten 76 kilometriä, runsaasti aikaa kuluu tarvikkeiden hankintaan joten ehkä ensi viikolla loput.

                                           

                                                 laatoitus on jo yli puolet aikomastani alasta.

---------------------------------------------------------------
19.9.2014
Vielä yksi kuva, Kristus Totinen viinipuu ikonin sijoituspaikasta, pieni ikoni on vastaanotto ikonin toisella puolella,
teimme kyläsepän kanssa viinipuun metallista, rypäleet keräsin romuttamon pihalta, noin viisi kiloa eli ovat vanhoja laakerikuulia, ajan kanssa olisi viinipuun lehtiä voinut muotoilla enemmän, lehtikulta aitona asiana paransi puun ulkonäköä ja teki arvokkaammaksi, lehtikultaa olen muutenkin käyttänyt siellä täällä tsasounassa.
Idean sain Venäjältä, en muista mikä mausoleumi oli, siellä oli seinillä kaikki hautajaisissa lasketut seppeleet ja ihmeteltiin kuinka ne on voitu kuivata niin että olivat aivan tuoreen näköisiä, kunnes selvisi että ne on tarkat kopiot seppeleistä, tehty metallista, upean näköiset, tarkkaa työtä, jokainen lehti, kukka oli aivan aidon näköiset.


Kristus Totinen viinipuu17.9.2014
Tässä linkki Valamon luostarin näyttelyyn, näyttelyyn jossa esillä
 Rafaellon Sikstuksen Jumalanäiti,
( videon mukaan igumeni Sergein näyttelyn lempityö)
 joka oli minulla innoituksena tehdessäni Rasimäen Jumalanäiti ikonia.

http://youtu.be/4-z_-9AkRwI


Sain eilen lisää valokuvia, kuvat on otettu Vigilia palveluksen jälkeen lauantaina, kuvat on ottanut palveluksen kanttori ikonikonservaattori ja ikonimaalari Antti Narmala.

Pyhä Risti koristeltuna basilikalla
 
                                                      Oikealla Pyhä Johannes Krysostomos
 
Litania leivät, palveluksessa siunataan öljy, viini, vehnänjyvät ja leivät jotka jaetaan rukoilijoille palveluksen lopussa.
 
                                                  Novonikitan Jumalanäiti ja Pyhä Niketas Gootti
 

Kasvattamani basilika odottamassa juhlien alkua ja pääsyä koristamaan Pyhää Ristiä.15.9.2014
Lauantaina 13.9.2014 klo 18.00 alkoi tsasounan vihkimisjuhlat Vigilia palveluksella jonka toimitti Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri rovasti Heikki Huttunen, avustajana diakoni Jyrki Moilanen, kanttorina toimi ikonikonservaattori ja ikonimaalari Antti Narmala.
Tsasouna vihittiin Kunniallisen ja eläväksitekevän Ristin ja Pyhän Johannes Krysostomoksen muistolle, palveluksen lopuksi esiin kannettiin risti jonka taustaksi olin kasvattanut basilikaa.
Risti on se jonka sain kun minut vihittiin munkiksi.


Sää oli kaunis, tyyni, iltaa kohden viilenevä, joten palveluksen jälkeen kokoonnuimme kehälle elävän tulen ääreen ja voi ihme, en nyt tietenkään ollut tuonut priima koivua vaan sekapuuta ja yhtäkkiä eräällä oli leipälautasella iso hehkuva hiillos, feresi pukuiset nousivat välittömästi sillä puvut ovat kalliita ja reiät ei oikein sovi pukuun.

 
Sunnuntaina 14.9.2014 Liturgia alkoi vedenpyhityksellä ja tsasounan vihkimisellä, Liturgian toimitti Karjalan ja koko Suomen Arkkipiispa Leo, häntä avusti rovasti Heikki Huttunen ja Rovasti Leevi Saatsi, diakonina toimi Jyrki Moilanen ja kanttorina toimi Antti Narmala,
Arkkipiispa Leon saarnan voit lukea ort.fi etusivulta,
vihittäessä tsasouna kierretään ja joka seinä ja tässä tapauksessa myös kaikki ikonit vihmotaan vedellä, vihmin oli tehty basilikan oksista ja antoi hyvää tuoksua ympäristöön. Kuvassa iso vedenpyhitys säiliö josta rukoilijat voivat hakea pyhitettyä vettä palveluksen jälkeen sielun ja ruumiin parannukseksi.
Palveluksen jälkeen oli yhteinen paastopäivän lounas, Ristin juhla on niin suuri että sitä vietetään paastoten, ruokana oli linssikeitto, kaalipiirakka, sämpylä, levite ja kahvia,  paastopulla ja paastokakkua.
 
 
 
 


                                                 


 
 


 8.9.2014
Vanhan Valamon luostarin pääkirkon oven yläpuolella on teksti,
SIUNATTU OLKOON HÄN, JOKA TULEE HERRAN NIMEEN!,
halusin tämän tekstin myös tsasounan oven yläpuolelle, katsoin uudesta Raamatun käännösestä joka olikin muuten sama paitsi viimeinen sana joka on NIMESSÄ, teen aina uuden käännöksen mukaan, tein esipiirroksen paperille, maalasin tekstin ja kuinka ollakaan vasta kun teksti oli valmis oli tekstinä vanha käännös, ihmeellistä, tätä tekstikylttiä en olifoi vaan lakkaan Unica venelakalla, nyt on kuitenkin kaikki maalaustyöt tehty ja alkaa vihkimisjuhlan valmistelutyöt, julkaisen vihkiäisten jälkeen kuvia tsasounasta mitenkä ikonit sijoittautuivat.

5.9.2014
Tänään valmistui viimeinen suunniteltu ikoni uuteen tsasounaan, ikoni on nimeltään
TOTINEN VIINIPUU,
sommitelma tulee Apostoli ja Evankelista Johanneksen 15 luku 5 jae, lue, vielä puuttuu temperatekniikalla tehty oven yläpuolinen teksti.
3.9.2014
OHO, HOPPLA, OOPS, OJ, HaM, HOPPA`
Museoissa olen nähnyt lukemattomia ikoneita joista puuttuu paloja, tänään se oli totta kohdallani, saatiin jo kehys korkeuksiin ja oli pyhän Keramion ikonin vuoro, ei mahtunut kehyslaatikkoon, oho, jossain mittavirhe, ei kun saha käyntiin ja molemmista laidoista 2 cm pois, jos sanoisi näin kansanomaisesti OLI LUOJAN LYKKY että kyseessä oli ikoni joka ei ulottunut reunaan asti, nyt on paikoillaan reunat maalattuna ja öljyttynä, kaikki isommat työt on nyt paikoillaan ja viimeistä suunniteltua työtä maalaan.

Pyhän Keramion ikonista reunat kavennettiin

3.9.2014
Jouduin kuvaamaan myös uudelleen Rasimäen Jumalanäidin jonka kuvan julkaisen tässä,
ikoni perustuu uuteen sommitelmaan,
kävin Italiassa muutama vuosi sitten ja pääsin tutustumaan kahteen ikonimaalaus kouluun joissa maalattiin eri tyyleillä, toinen oli isä Zinonin,
paikalla oli oppilaiden töitä, itketti , ajattelin itseäni kuinka elämäni ei riittäisi saavuttamaan tasoa joita ikonit edusti, siellä näin myös Rooman, Toscanan, Napolin ja monta muuta täysin vierasta Jumalanäitiä, halusin Rasimäelle oman, löysin Rafaellon Sikstuksen Madonnan kuvan josta otin malliksi huivin joka kuin suojaa Jumalanäitiä ja Kristusta, Ajatukseni on kun maailma täydellisen vapauden myötä on tulossa helvetiksi on kylässämme kaikille yhteinen Jumalanäiti joka rukoilee puolestamme ja tiedät sen, vaikka et itse jaksa , työ, vanhuus maallinen maailma vie voimat, iltaisin voit paneutua rauhallisin mielin uneen, Jumalanäidin suojeluksessa, tekstinä on yksi sana valvokaa joka on kaikille kristityille tärkeä sana, on ainakin yritettävä valvoa omaa hengellisyyttä.

Rasimäen Jumalanäiti, korjattu versio


Tänään valmistui Kristus ikoni katoksen eteen vastaanottamaan rukoilijoita, ikoni tulee aika ylös joten käytin kirkkaita värejä, selkeää tekstiä ja enemmän valoa Kristuksen kasvoissa, kasvot on tärkeät ja niiden valoisuus että se viimeinenkin rukoilija joka seisoo eteistilassa vaatenaulakossa näkee pyhät kasvot, joskus on niin kasvojen väri ja vaalennos samaa sävyä että jo parin metrin päästä ei näe kuin tasaisen kentän kasvojen tilalla joiden kautta luodaan yhteys rukoilijaan.
1.9.2014 Kirkkovuoden aloituspäivä
UUDEN TYÖN ALOITUS
Nitrot voi hakea valmiiksi,
tämä ikoni vastaanottaa vieraat, ikoni tulee olemaan katoksen edessä ylhäällä, ikonissa Kristuksen kasvojen lisäksi on teksti tärkeä, teksti joka pitää näkyä huonompinäköisellekin, eli tästä aloitin, käytin apuna tietokonetta,
tuijottelin tyhjää lautaa ja mietin sommittelua ja kun se oli valmis päässäni istuin tietokoneen eteen ja otin tekstin käsittely ohjelman, päätin että teen tekstin käärölle joten piti miettiä tekstin kulkua, valitsin kirjasintyylin lähinnä omaani ja kirjoitin tekstin, muokkasin sitä ja kokeilin erilaisia kirjan kokoja, tämä tuntui oikealta,
tulostin , teippasin arkit yhteen, piirsin tussilla käärön muodon, , hiersin taakse umbra väriä, leikkasin pienet kohdistuskulmat, sillä en kopioinut tekstiä tyhjälle pohjalle vaan ensin maalaan pohjan ja sitten vasta kohdistan tekstin, erinomainen apu on tietokone näin käytettynä, rivit on suorat ja kirjaimet oikein kohdistettu,
nyt voin lähteä sommittelemaan itse kuvaa.

Tietokoneella tehtyä tekstiä ikoniin!!!!


27.8.2014
Tänään valmistui Pyhä Autuas Ksenia Pietarilainen,
siis,
ikonia ei tehdä päivässä, tämänkin ikonin kohdalla alustavat työt on tehnyt jo paljon aiemmin, tänään vain viimeistelin,
ikonipohjat ovat kalliita ja jo maalattuja pohjia pitää harkita käytettäväksi uudelleen, yleensä pienemmät epäonnistuneet poltan, mutta tässä oli hyvin tehty pohja , joten hioin edellisen maalauksen pois jotta sain Pyhän Ksenian tsasounaani.
Tässä ikoni pois hiottuna
 
                                                      Pyhä Autuas Ksenia Pietarilainen
 

26.8.2014
Tänään valmistui Kristus ja Jumalanäiti ikonit ulos, ulko-oven molemmin puolin, ikoneita korjaan vielä, molempien oikeassa silmässä on tuijotusvika, kuvien otto on niin hankalaa joten tässä korjaamattomat versiot.
Jumalanäidille maalasin naimisissa olevan Karjalaisnaisen sorokka päähineen ja morsiamen hunnun sekä feresipuvun paidan jossa on Hiitolasta häränsilmä tinakoru.

                                                                     Jumalanäiti

Kristus22.8.2014
Tänään valmistui ulko-oven yläpuolinen ikoni ulos, ikoni on nimeltään Pyhä Keramion-Keramidi tai Caramida, Kyseessä on Käsittätehty Kristus ikoni joka sijoitettiin kaupungin portin yläpuolelle, kuvainraastajat halusivat sen pois, piispa määräsi ikonin peitettäväksi keraamisella laatalla ja tiilellä(löytyy tietoa myös Holy Tile) ikoni löydettiin uudelleen myöhemmin ja tästä tämä malli, lue lisää ortodoksi.net nimellä caramida, ikonin muistopäivä on 16.7 eli sama kuin käsittätehdyn Kristus ikonin.
Kristus18.8.2014
Tänään valmistui viimeinen iso ikoni, Pyhä Johannes Krysostomos, hänelle ja Pyhälle Ristille tsasouna nimetään, kerrotaan että Pyhä Johannes oli noin 158-160 cm pitkä, tässä ikonissa hän on 158 cm, outoa kun katselin työtä, hän on ollut tosi pieni, mutta hengellisesti suuri, rukoile Kristusta puolestani pyhä Johannes.

                                                           Pyhä Johannes Krysostomos


12.8.2014
Eilen sain tilaa korjaukselle jonka tein Rasimäen Jumalanäidin ikoniin,
kriitikkoni, kysyessäni kommenttia sanoi auringon haalistamien aivosolujen avulla, "hm, kauniit kehykset" joo ihan totta, joten oli itse pääteltävä Kristuksen jalan jotain, joku asia otti silmään ,
eilen siis pesin jalan pois ja mietin, mietin ja maalasin isommaksi, samoin vaatteen laskokset, lisäksi Jumalanäidin huntu roikkui kuin rätti joten lisäsin leveyttä jotta tuli ilmavampi.

Kristuksen jalka pesty pois, malli kertoo jalkojen asennon jonka haluan
 
Jalka uudelleen maalattuna, samoin vaate, lisäksi Jumalanäidin huntua suurennettu
 


10.8. 2014
Tänään valmistui uskonnollinen maalaus nimeltä MUNKIN ELÄMÄ  tsasounaan, taulu kertoo munkin kilvoitustiestä, sain käännöstekstit joihin kääntäjä oli lisännyt ylimääräisiä toisista kuvista, tein kaikki tekstit, on ne niin tärkeitä, taulussa on munkki Ristillä, Kristus ojentaa hänelle voiton seppeleen ja toisessa kädessä tekstikäärö, tuohukset ja rukousnauha ovat saaneet niihin kuuluvat tekstit, Skeemaan olen laittanut suomeksi tekstit mitä kirjaimet tarkoittavat, munkin takana on uusi tsasouna ja edessä viljapellot, sivuilla kalliot jotka kuvaavat Jumalan läsnäoloa, kallioilla on pienet pirut molemmin puolin jotka ampuvat nuolia, nuolien yläpuolella on ne houkutukset jota vastaan munkin on taisteltava joka päivä.

Munkin elämä
23.7.2014
Onpa aikaa vierähtänyt, mutta tänään valmistui Rasimäen Jumalanäiti ikoni jonka sijoituspaikka on tsasounan sisällä, jotenkin tekstistä tuli mieleen sata luvun sarkofagien  tekstit vaikka kyseessä on sama tyyli koko ajan. Teksti on valittu erakkolaan sopivaksi, Ikoni kuuluu niin sanottuun hellyys ikonien ryhmään, muuten sommittelu on uusi.

Rasimäen Jumalanäiti
11.4.2014
Sain valmiiksi Hetoimasia -Valmistettu Valtaistuin, ikonin, ikonin aihe tulee Johanneksen ilmestyskirjasta:

12. Ja minä näin kuolleet, suuret ja pienet, seisomassa valtaistuimen edessä, ja kirjat avattiin; ja avattiin toinen kirja, joka on elämän kirja; ja kuolleet tuomittiin sen perusteella, mitä kirjoihin oli kirjoitettu, tekojensa mukaan.
 
Joissain kerrotaan että ikonin kirja on Evankeliumi kirja, minusta elämänkirja on oikea kyseessähän on viimeinen tuomion aihe.
Ikonissa kuvataan valtaistuin, Kristuksen himatio eli päällysvaippa, kärsimysvälineet, keihäs ja ruoko jolla annettiin hapanviiniä Kristukselle, ikonissa kuvaan Ristin voimakkaasti, onhan kyseessä Ristille omistettu tsasouna.
 
 
 
 26.2.2014 Sain Novonikitan Jumalanäidin ikonin valmiiksi.
Aina ei suju, vaan tulee huolimattomuusvirheitä kuten nyt tekstissä, tässä esimerkki, olisin voinut jättää Jumalanäidin monogrammin korjaamatta, mutta aina kun huomaan jotain, korjaan, lyhenne on siis suomeksi Jumalan synnyttäjä MP OY-MIR THU, P on siis R ja TH on O missä poikkiviiva, aina kun ikonin pyhällä on nämä lyhenteet tietää kaikki että kyseessä on Jumalan synnyttäjä,
ok,

tässä alkuperäinen teksti

Teksti on liian reunassa ja liian kaukana sädekehästä, aina täytyy teksti olla niin että se yhdistyy pyhään.

 
Tekstin tai muuta pesen pois kankaalla kiertäen ympyrää, niin ei jää paksua väri reunaa, ihan pieniä korjauksia rapsuttelen kirurgi veitsellä ja usein maalaan vain päälle.
 
 
Tässä uusi, lopullinen korjattu versio.
 
Tässä vanha teksti.
 
Tässä ikonit niin kuin tulevat olemaan aikanaan ulkona, tässä myös uusi teksti.

Seuraavana työn alle tulee KRISTUKSEN TOINEN TULEMINEN- HETOIMASIA, pohjan sain tänään hiottua ja propellisuus hävisi osaksi.
 
 
 
 

21.2.2014 Sain melkein valmiiksi Jumalanäidin ikonin, vain reunat pitää viimeistellä, julkaisen kuvan ensi viikolla kun on valmis, muiden ikonien pohjustus työt käynnissä, aloitin propellipohjasta ja se on suoristunut mukavasti kun olen kostutellut taustan joka kerta ennen pohjustusta.

14.2.2014 Hain puusepältä loput tsasounaan tulevat pohjat, yksi pohja oli kiertänyt itsensä propelliksi ja puuseppä sanoi että voin tehdä vaihteeksi kolmiulotteisen kun ikonit muuten aina on kaksiulotteisia, lupasin harkita asiaa, joskin kokeilen ensin suoristaa pohjaa kostuttamalla vedellä,  sillä joskus se on onnistunut.


8.2. 2014 NAUTIN, ILOITSEN

On olemassa ortodoksi.net keskustelupalsta, se on sellainen johon pitää kirjautua ja keskustelut ei näy ulkopuolisille, keskustelupalsta on avoin kaikille, siksi liityin siihen muutama vuosi sitten, alkuun oli hankaluuksia kirjoitustaidoistani, jopa niin että eräs akateemisesti lukenut kehotti olemaan kirjoittamatta jos ei osaa, asialla ei ollut merkitystä vaan pilkun paikalla, no siellä ollaan ja koko ajan yritän skarpata, usein tarvitsen apua ikonien taustojen selvittelyssä kun netistä tietoa löytyy vaan minulta ei kielitaitoa.
Juuri nyt eilen nautin kun sain tietoa keskustelupalstalla ikonista KRISTUKSEN TOINEN TULEMINEN- HETOIMASIA, ikoni tulee tsasounan ulkoseinälle itään päin, ikonista on lukemattomia versioita ja aikaa kuluu viikkoja ennen kuin pääsee edes piirtämisvaiheeseen.

En ole tavannut ketään viikkoon joten 6-7 päivä sain rauhassa maalata Novokitan Jumalanäitiä, nyt on valmiina tausta, Jumalanäidin puvut,(kitoni, Mafori), sädekehät, ihonosien pohjaväri eli sankiri, nyt edessä viikonloppu vapaa jolloin voin keskittyä Hetoimasia ikonin sisältöön.


5.2.2014 NOVOKITAN JUMALANÄITI

Eilen aloitin NOVONIKITAN ikonin piirtämisen, jo viikkoja olen katsellut malleja ja miettinyt sisältöä, olen myös lukenut ikonin historian ortodoksi.netistä.
Ikoni on niin sanottu vanha ikoni, 300- luvulta Romanian alueella.
Mietin kun näin ikonissa Jumalanäidin viitan reunassa tekstin, tuskin on ollut alkuperäisessä, yleensä näkee kirkkoslaavin kielellä "kultakudosta on hänen pukunsa" kuten oletetaan olevan Konevitsan Jumalanäiti ikonissa, jätän sen pois.
Ristin teen leveämmäksi kun kyseessä on Ristille omistettu tsasouna, ala poikkipuun teen suoraksi, ettei synny vaikutelmaa slaavilaisesta rististä, yritän pitää mielessä 300 -luvun.
Jumalanäidin maforin (päällysviitta) värin pidän sinisenä, aikanaan kun aloittelin jäi mieleen että Bysantin alueella sininen mafori ja slaavilaisella alueella ruskea, no aina ei pidä paikkaansa, mutta on jonkinnäköinen karkea arvio mistä ikoni voisi olla kotoisin
Ikonin koko on 93x 150 cm ja tulee siis ulos pyhän suurmarttyyri NIKETAKSEN pariksi. Ikonin muoto ei noudata oikeaa mittakaavaa joten sommittelu pitää tiivistää ja kun ikoneissani ei ole maalattuja kehyksiä,saan lisätilaa.
Ikoneissani haluan meidän rukoilijoiden olevan läsnä tapahtumassa yhteydessä pyhään, siksi ikoneissani ei ole kehyksiä ja ei ole ikkuna josta kurkimme  pyhien maailmaan vaan olemme kaikki kutsutut ja voimme olla läsnä jos haluamme.
Tänään aloitan taustan maalauksen.


1.2.2014 VALMISTA TULI

Sain aamulla viimeisteltyä suurmarttyyri Niketas Gootin ikonin ja kuvasin sen tähän, lakkauksen suoritan sitten yhtaikaa muiden ikonien kanssa kesällä, sillä pellavaöljy on pistävän hajuista levitettynä isolle alalle.

Olen hämmästynyt, sain lisättyä kuvan ihan ite, hyvä minä. Kuvassa vasemmalla näkyy sivussa indigon sinisiä tappeja, niihin työnnetään toinen ikoni jotta pysyvät seinällä samassa tasossa, eli NOVONIKITAN JUMALANÄITI, pyhä Niketa  ja kyseinen Jumalanäidin ikoni kuuluvat yhteen ja muistopäivä molemmille on 15.9 lisää voi lukea ortodoksi.net ikoni sivustolta.26.1.2014 TULI VALMIS

Siis liekit ja tuli eilen valmiiksi, koko kasvis syöjän energiavarasto kului loppuun sillä maalasin tulen ilman esipiirrosta suoraan laudalle, pyhä NIKETAS oli varmasti mukana muuten en olisi saatu muotoja tuleen, liekkeihin, maanantaina taas jatkuu puvun maalauksella.


23.1.2014  NO EI OO VALMIS

Eilen kun maalasin pohjavärejä mietin kuinka varovainen pitää olla kun maalaa uutta sommitelmaa, katselin tulikuvia ja mieleni tekevi tehdä niin kuin näen vaan ikoneissa on omanlaisensa kuvamaailma, attribuutit,(esine joka kuuluu pyhien elämään, oppiin tai marttyyrikuolemaan) tuli kuvataan kuin anopinkieli kukan lehdet, ainakin meillä kotona yhtä kukkaa nimitettiin niin, lehdet on kuin miekkoja, kerkeästi ylöspäin suuntautuvia,  en voi siis tehdä mitä haluan, jotta jokainen tunnistaa kyseessä olevan ikonin ja yksi syy on se että jos joku haluaa tehdä toisinnon pitää se olla mahdollista, voin toki väreillä luoda jotain omaa, mutta se ei ole pääasia, pyhän, tässä tapauksessa NIKETAS GOOTTI on etusijalla.

Tänään on kotileikkipäivä, pakkasta -27* piti lämmittää sauna jotta sai tiskattua kahden viikon tiskit, samoin oli raivattava keittiö kun sain ison ikonipohjan hiottua, piti pyyhkiä pinnat tolulla, naurattaa, siis pinnat, pintoja kyllä löytyy, puita piti kantaa sisään viikon tarpeiksi ja ikonimaalarikin piti lopuksi kilvoitella saunan kuumuudessa ja nyt ei enää voi keskittyä maalaamiseen joten huomenna taas jatkan.

22.01. 2014 MAALAUSTYÖSSÄ

Maanantaina 20.1.2014 sain aloitettua työrukousten jälkeen piirustustyön , työ alkaa suurmarttyyri NIKETAS GOOTIN ikonilla, ikonin koko on 40x 150 cm, joten sommittelua pitää harrastaa ja tutkimustyötä, sillä kalenterimuoto nimestä viime vuonna oli Nikitas ja tänä vuonna Niketas, ortodoksi.net ja synaksarion kertoi nimeksi Niketas ja tätä käytän.

Mitä sommitteluun, no, ehkä pää ja kädet, näitä yleensä käytän, jalat jätän pois jotta saan kasvot isoiksi ja silmät joiden kautta yhteys luodaan,
vaatetus, joissain mainittiin hänen olleen piispa, mallikuvissa ei löytynyt häntä piispan puvussa joten maalaan hänet valkoiseen papin vaatteeseen, kädet tulee orantti asentoon rinnalle, vielä on tilaa runsaasti joten piti tutkia tulen kuvauksia sillä hänet surmattiin ja poltettiin alttarin edessä,
jossain luki että kun ystävät kokosivat hänen jäännöksensä hän säteili valkoista valoa, mielenkiintoista, sain tiistaina piirroksen valmiiksi ja tutkittua Minean tekstit ja useamman elämänkerran.
Tänään keskiviikkona 22.1.2014 hioin laudan ja siirsin piirroksen laudalle, maalaan tänään vielä taustan joka ikoneissani on lähes aina indigon sininen
( Sinulle ei pimeys ole pimeää, vaan yö on sinulle kuin päivänpaiste, pimeys kuin kirkas valo)Ps.139:12,
lisäksi teen sädekehän valmiiksi okralla maalaten ja reunustaen pompeijin punaisella ja titani valkoisella.


15.1.2014  NYT SE ALKOI

Eilen oli mielenkiintoinen päivä, sillä posti toi kyselyn työttömyyskorvauksesta työntekijälle, tsasounan työsti yksityinen henkilö sillä rakennusfirmoista ei löytynyt tekijää näin pieneen työhön, palkka oli maksettava ja verot siitä, olipa sekava juttu ja apuun oli pyydettävä kirjanpitäjä ennen kuin paperit ja maksut oli kohdillaan ja maksettu, nyt eilen siis taas lippulappuja nyt työttömyyskorvauksista, apua, kirjanpitäjä ilmoitti että kirje oli aiheeton, voi heittää roskiin, tein näin, en kyllä usko että asia on vieläkään loppuun käsitelty, varmaan vielä jotain maksan ja kyllä sanon että tämän kokemani perusteella ei ole ihme jos löytyy harmaata taloutta, helpompaa ja ymmärrettävää kieltä paperit saisi olla.

Sitten ihan asiaan, puuseppäni soitti ja ensimmäiset pohjat valmiita ja haettavissa, ilolla auto lämpiämään sillä mukava 15* asteen pakkanen paukkuu ja lunta hiipii leijuen nurkkiin.
Keittiön pöytä on raivattu pohjustustyötä varten sillä pohjat ei mahdu työhuoneeseen,
pohjustuksena käytän liivatetta, 65 g litraan vettä, ensin liima, kangas(yksinkertainen sideharso) ja lopuksi liima+ liitu seosta 7 kerrosta.
Nämä ikonit tulee ulos ja kaikki limittyy toisiinsa eli nyt ensinnä maalaan NOVONIKITAN JUMALANÄIDIN ikonin ja ikoniin liitettävän sivuikonin suurmarttyyri NIKITAS GOOTIN, nämä liittyvät yhteen ja muistopäivä molemmille on 15.9, haluan ulos Jumalanäidin ikonin sillä sisälle ei voi sytyttää tuohuksia palveluksen aikana joten ulos tulee erillinen lasikaappi kyseisen ikonin eteen ja tähän voi sytyttää tuohuksen.
Molemmista ikoneista voi lukea ortodoksi.net sivustolta.


TULEE AIKA JA SE ON JO NYT!

Vuosia sitten sain palaneesta talosta säilyneet hirret jotta saisin uuden saunan, hirret ladottiin suuliin odottamaan tekijöitä.

Vuonna 2009 kuljin niityllä keräten päivänkakkaran kukkia uudelle niitylle ja pysähtyessäni korkeimmalle niityn kohdalle näin selkeästi tsasounan joka oli kaksikerroksinen, ylhäällä parveke josta katselin upeaa maisemaa, varmaan verenpainetta, päikkäreillä tarina jatkui sillä tsasounan alakirkko piti nimetä Johannes Krysostomokselle, yläkirkon nimeämisen keskeytti kyläläinen joka ilmoitti että voisin jo herätä kun olisi asiaa, kerroin läheiselleni tästä ihmeellisestä päivästä ja hän kertoi että kyseessä on ihme ja pitäisi maalata Johannes Krysostomoksen ikoni niin sen myötä tulisi tsasouna.

Vuonna 2012 hirret suulissa alkoi vaivata ja pyysin ystävääni nostamaan kanssani ne ulos jotta jotain tapahtuisi ja yllätys hirsiä tarjottiin vielä lisää jotka haimme pihaani,
pyysin lupaa arkkipiispa Leolta rakentaa pieni tsasouna pihaani,
sauna sai väistyä, piti ehdottomasti saada tsasouna pihaan, piirsin sen ja hain rakennustoimenpide luvan vaan ei löytynyt rakentajaa, merkkasin kuitenkin tsasounan paikan 30.7.2012 pystyttämällä puuristin itä-länsi suunnassa, pyysin Nurmeksen ortodoksisen kirkon kirkkoherraa Andrei Verikovia siunaamaan tsasounan maapohjan ja tämä tapahtui 26.8.2012.

Vuonna 2013 rakentajia ei löytynyt, mutta talkoilla tehtiin tsasounan pohjatyöt odottamaan ja kuinka ollakkaan ihan sattumalta löytyi rakentaja joka kotonaan kokosi hirsikehikon,
11.8 sain hirsityön tekijän suostumuksen
12.8 hirret oli jo viety tekijälle
16.9 tsasouna koottiin oikeaan paikkaansa
18.9 katto valmis,
20.9 risti ja kello paikoillaan
24.9 tsasouna kalkki maalattiin sisäpuolelta
26.9 luiska paikoillaan, tsasounassa ei ole rappuja
12.10 ikkunat paikoillaan
12.11 tilasin ikonipohjat tsasounaan
19.11 sovin arkkipiispa Leon kanssa vihkimispäivän joka on 14.9.2014 ja tsasouna vihitään Pyhän Ristin ylentämiselle ja Johannes Krysostomokselle joka oli hänen kuolinpäivänsä,
ihan juuri tätä kirjoittaessa selkeni miksi näkyni tsasouna oli kaksikerroksinen.

Ihmeitä tapahtuu, kyky havannoida niitä on vain hukassa, nyt odottelen ikonipohjia jotta ehtisin maalata ne kaikki ajoissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti