VIRPOVITSA
21.03.2016
Tälle sivulle kerään tietoa virpovitsasta jonka tarkoitusperät on totaalisesti yritetty tuhota ja vuosi vuodelta saa mitä omituisimpia piirteitä. Tekstiä lisään alapuolelle.
-------------------------------------------------------------------

20.5.2020
Herran Taivaaseenastumisen päivänä eli helatorstain aattona poltin perinteisesti virpovitsat.


Kun heitin ensimmäiset oksat kekälien päälle, kävi vain humaus ja oksat olivat palaneet, siinä kamera kädessä ihmettelin asiaa, mutta sitten valmistauduin huolella, kamera vasemmassa kädessä ja oikealla heitin oksat tuleen, ei mitään putkiaivoisen hommaa, monta asiaa piti tehdä kerralla ja onnistuin, osoituksena laadukas kuva, kuten hyasintti sanoisi.

-----------------------------------------------------------------------------------------

5.4.2020
HYVÄÄ JUHLAA!
Eilen Vigilia palveluksen jälkeen jonka katsoin suorana nettilähetyksenä Nurmeksen kirkosta siunasin virpovitsat.Erikoinen tilanne, luin Rukouskirjasta (Orologion) Virpovitsojen siunausrukouksen ja pyhitetyn veden kautta pyhitin vitsat Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.
Jaoin virpovitsat ikonien pyhille, tsasounan Kristukselle laitoin kaikkien tsasounan pyhien oksat yhteisesti Ristin juurelle.

Virvon, varvon, tuoreeks, terveeks, sulle ajatus, mulle, hmmöhm, palkka!Tässä kuvassa kummipoikani Tsupun virpovitsat  vuonna 2020

Paasto on loppu, on Palmusunnuntai. Huomenna alkaa Suuri viikko joka on ankara paastoviikko ja viikko on täynnä pääsiäisen, Herran ylösnousemusjuhlan valmistelua, tämä ihmeellinen, raskas paasto päättyy.

----------------------------------------------------------------------------

1.4.2020
Tänä vuonna koronavirus aiheuttaa muutoksia kaikkeen, nyt pitää olla omatoiminen, alempaa löydät virpovitsojen tekoohjeet (klikkaa kuvia)
ja myös itse voit siunata virpovitsat (siunausohje löytyy alempana) ja vihmoa pyhitetyllä vedellä.

Viime viikolla otin maljakkoon pajun oksia sillä täällä silmut eivät oikeastaan koskaan ehdi aueta ennen Lasaruksen lauantaita, laitoin oksat  lämpimään veteen,
Eilen piti tehdä klapeja siis hakata pölkkyjä kirveellä pieniksi ensi talveksi, oli kova tuuli ja kylmä joten oli pakko miettiä, onko pakko, ei ollut, tulin sisään ja samassa alkoi lumimyrsky jollaista ei kyllä ole ennen näkynyt, kylmä hiipi sisään, huopatossut oli haettava esiin,
uuniin valkea ja eikun virpovitsojen tekoon, Ylen radio 1 taustalla yritti aiheuttaa hermoromahduksen, oli näet vuorossa uudet levyt ym. karmeeta, missä on melodiat, hyvä työasento ja laiskuus esti nousemasta ja sulkemasta radiota, mutta rajapinnassa mentiin.


Tein kukkia kymmeneen oksaan eli kolmekymmentä kukkaa, sain eilen kaikki valmiiksi odottamaan lauantain ehtoopalvelusta jonka jälkeen siunaan oksat ja asetan paikoilleen ikonien päälle.

Päivitän tätä sivua vielä loppuviikolla.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Virpovitsa on ortodoksisen elämän yksi merkki, virpovitsan käyttö on kristillisen uskon esitys ja sitä säätelee suullinen perinne.
-------------------------------------------------------------------

EI!
Kielletystä on aina mukava alkaa, se jotenkin inspiroi ja tuo tunteet pintaan,
eli,jos ajattelet "mitä sen väliä" älä lue eteenpäin,

- virpovitsassa ei saa olla rautalankaa, koska vitsa siunataan ortodoksisessa kirkossa ja vihmotaan pyhällä vedellä tulee siitä pyhitetty joka voidaan hävittää vain polttamalla, niin jäljelle jää vain tuhkaa.
- virpovitsassa ei saa olla sulkia, höyheniä ?????, totta, höyhenet on läntistä pääsiäisperinnettä kuten puputkin, ortodoksisessa Karjalassa ihmisiä vieroitettiin taikauskosta kieltämällä tuomasta tsasouniin enää linnunsiipiä, sulkia, villaa , pellavaa, aikaisemmin samat uhrit oli asetettu pakanalliselle uhripaikalle erilaisia tarkoitusperiä varten,
Karjalassa virvottiin myös karja, kanat, hevoset, voit vain kuvitella miltä tuntuu kun emäntä tulee virpomaan ja kanat tunnistaa jonnekin  hävinneen martta kanan sulat, siinä kyllä munimishalut hiipuu ja tippuminen orrelta on lähellä.
- virpovitsan kukkien värit ensisijaisesti ovat punainen ja valkoinen (ylösnousemuksen väri), violettia, mustaa, harmaata ei käytetä, ne on paastoajan värejä.

KÄYTTÖAIKA
Virpovitsa asetetaan Lasaruksen lauantain Vigilian tai ehtoopalveluksen yhteydessä toimitetun siunausrukouksen  ja pyhitetyllä vedellä vihmomisen jälkeen ikonin päälle ja pidetään siellä koko pääsiäiskauden joka loppuu Herran taivaaseen astumisen aattona (Helatorstai). Virpovitsa otetaan pois ikonin päältä ja poltetaan, niitä ei jätetä koristeeksi, jos et voi polttaa niin, katko pieniksi ja laita pussiin ja vie seurakuntaan, useissa seurakunnista otetaan vitsoja vastaan ja poltetaan.


Virpovitsat vuodelta 2014. Kuva Antti NarmalaSama rukouspaikka vuonna 2015. Kuva Antti Narmala


Rukouspaikka Rasimäellä 20.3. 2016Rasimäen erakkolan tsasouna 20.3.2016.

Virpovitsat 2016, virpomiseen liittyy myös muistoja, värikäs vitsa on saatu Annalta kun hän vrpoi, toinen oksa on eri paikassa jonka sain Marialta.Autoni virpovitsa 9.4. 2017. Tämän vitsan sain kirkolta, uutta on ruusujen vihreä väri.

Tässä Nurmeksen ortodoksisen kirkon analogi koristeasetelma 2017, hieno ja uutta on pienet kukat jotka roikkuvat.


Kuva otettu Suurena Perjantaina, siksi analogilla Risti.


29.03.2017
VIRPOVITSOJEN SIUNAUSRUKOUS
Virpovitsat siunataan ja vihmotaan pyhitetyllä vedellä Lasaruksen lauantain vigilian yhteydessä.
Rukous:

Herra, meidän Jumalamme, jonka istuinta kerubit kannattavat. Sinä olet ainoalle Pojallesi, Herrallemme jeesukselle Kristukselle, antanut voiman ja lähettänyt hänet pelastamaan ristinkärsimyksillään, hautaan laskeutumisellaan ja kuolleista nousemisellaan maailman.
Kun hän ratsasti Jerusalemiin kärsimään vapaaehtoisesti, niin pimeydessä ja kuoleman varjon maassa asuva kansa otti käsiinsä palmunoksia, voitonmerkkejä, edeltä kuvaten ylösnousemusta.
Tätä esimerkkiä noudattaen mekin olemme ottaneet käsiimme pajunoksia. Ja niin kuin kansanjoukot ja lapset tervehtivät sinua hoosianna-huudoin, niin mekin veisaamme kiitostasi tullaksemme otollisiksi saavuttamaan pääsiäisjuhlan, ylösnousemuksen kunnian Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme. Sillä hänen kanssaan ja kaikkein pyhimmän, hyvän ja eläväksi tekevän Henkesi kanssa sinä olet kiitetty nyt ja aina ja iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.


22.03.2016
VAINAJAT
Vanha kaunis ortodoksinen tapa on viedä haudoille virpovitsoja, kuolonuneen uskossa ja ylösnousemuksen toivossa nukkuneille veljille ja sisarille,  kirkkaalla viikolla (pääsiäisen jälkeisellä viikolla) on Tuomaan tiistai jota sanotaan myös vainajien pääsiäiseksi, tällöin käydään haudoilla toimittamassa muistopalveluksia ja syödään eväitä ja jätetään myös vainajille punaisia kananmunia.

Virpovitsa haudalla on kuin ihmisen elämänkaari, vain hetkinen, ei ole syytä tehdä kestovirpovitsoja vaan viedä kirkossa siunattu oksa haudalle ja myös muistaa poistaa oksa kun pääsiäiskausi loppuu ja polttaa siunattu oksa.


Isä Jorman haudan virpovitsa Valamon luostarin hautausmaalla vuodelta 2016. Ikuinen muisto. Kuva Antti Narmala.


VIRPOVITSAN TEKO OHJE
Toivottavasti saat selvää kuvista: KLIKKAA KUVAA, NIIN NE SUURENEE!

23.03.2016
SOSIAALIVITSA
Yhteiskunnassa on aina perheitä jotka tarvitsevat yhteisön tukea, Karjalassa oli tapana tehdä virpovitsoja sanomalehdistä, näin virvottava tiesi että, palkan voisi antaa rahana, näin vaivihkaa ilman suurempia eleitä tuli hoidettua sosiaalisuutta ilman häpeää.


Sanomalehdestä tehdyt koristavat virpovitsaa.


27.03.2016
MUUALLA TEHTYJÄ VIRPOVITSOJA


Tässä on Juuan Tiistaiseuralaisten huolella tekemiä virpovitsoja vuodelta 2016.

05.04.2016


Nurmeksen seurakuntasalista, näin voi luovasti käyttää virpovitsoja, tämä asetelma oli ensin kirkossa ja palmusunnuntain jälkeen siirrettiin salille.


Tässä yksi tapa sijoittaa virpovitsat yhteen paikkaan, on rauhallinen, kaunis.


04.05.2016 kello 20
POLTTO
Tänään loppui pääsiäiskausi ja oli aika luopua virpovitsoista joita oli ilolla tehty.


Tässä on koottuna kaikki erakkolan virpovitsat, kaunis on kaunista.


Muutama hetki ja tuli leikkii kukilla


Valtava hetkellinen kuumuus lämmittää polttajaa kauniissa kevät illassa


Katoavaista on kauneus, mutta lohdullista, voimme kokea sen taas uudelleen ensi vuonna.


VIRPOVITSAT VUONNA 9.4.2019
Virpovitsat ovat valmiina lauantaiksi, vitsat siunataan silloin kirkossa ja asetetaan ikonien päälle pääsiäisen juhlakaudeksi.

Löydät virpovitsojen teko ohjeet etusivulla olevan (virpovitsa) laatikkoa klikkaamalla, siellä on kuvien kanssa kuinka tehdään oikea ortodoksinen virpovitsa.


Pieni tarina näin heti aamulla:
Etsin jotain kuvaa joka liittyisi palmusunnuntaihin, en löytänyt mitään, kapusin vinttiin  tauluarkun ääreen ja heti käteen osui painokuva joka on ollut hukassa muutaman vuoden.
Pidin viimeisen työnäyttelyni Nurmeksessa jokunen vuosi sitten, ajattelin valloittaa koko talon, kirjastoon sain esille uskonnollisaiheisia painokuvia,
kuvissa ei ollut kehyksiä joten kehystytin ne ja kun aloitin ripustamaan töitä esille ei löytynyt tätä kuvaa joka oli pari apostoli Paavalin kuvalle,
tätä kuvaa etsittiin tosissaan, kaikki kehystetyt työt avasin josko olisi kaksi mennyt päällekkäin, ei ollut, aina asia on vaivannut ja nyt yhtäkkiä se löytyi.
Kuvassa on kuvattu apostoli Pietari tuskaisena kun hän on juuri kieltänyt Kristuksen, symbolina kuvassa on myös kukko joka kiekui kolmasti.
Vavahduttava sattuma, otan iloiten vastaan Kristuksen kohottaen palmunoksia ja hetken kuluttua olen kieltämässä hänet, hmm!

TEKSTIÄ TULEE LISÄÄ KUN EHDIN
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti